В хода на търговията във вторник щатският долар поскъпва по отношение на еврото, паунда, йената и повечето световни валути. Индексът на долара продължава да се повишава, достигайки двугодишен връх на фона на нарастващите очаквания за бързо затягане на паричната политика от Федералния резерв на САЩ.

Ръководителят на Федералната резервна банка (FRB) на Чикаго, Чарлз Евънс, каза вчера, че вижда "висока вероятност" за повишаване на основния лихвен процент от Фед наведнъж с 50 базисни пункта на срещата през май.

"Повишаване на лихвите с 50 базисни точки със сигурност си струва да се обсъди и дори това може да бъде много вероятно, ако искаме да достигнем неутрално ниво до декември", каза той. Еванс смята, че "неутралното" ниво на лихвения процент, което не задържа, но и не ограничава икономическата активност, е в диапазона от 2,25-2,5%.

В центъра на вниманието на търговците във вторник са данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда по-късно днес. Консенсусната прогноза на експерти, анкетирани от Trading Economics, предполага, че ръстът на потребителските цени в САЩ се е ускорил до 8,4% на годишна база през март спрямо 7,9% през февруари.

Към 10:45 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара падна с 0,12% - до $1,0862 за едно евро в сравнение с $1,0884 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг се понижи с 0,16% до $1,3009 за паунд в сравнение с $1,3030 за паунд при закриване на търговията в понеделник.

Американската валута поскъпва по отношение на японската с 0,02% - до 125,54 йени за долар срещу 125,43 йени за долар ден по-рано.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона) се повиши с 0,09% във вторник до 100,02 пункта. Показателят за последно беше над 100 пункта през май 2020 година.

По-широкият индекс на долара WSJ се покачи с 0,04%.