Обменният курс на долара почти не се променя спрямо другите световни валути в четвъртък - през последната търговска сесия на 2020 година, показват данните за днешната търговията.

От началото на тази година доларът загуби 7% от стойността си, обновявайки минимален курс най-малко от април 2018 г., заради очакванията за възстановяване на световната икономика и покачване на нагласите за риск на пазарите. На този фон еврото и британската лира като цяло за изтичащата година покачиха курса си спрямо американските пари.

Еврото достигна нивото от 1,23 долара през последната седмица на декември, най-силно представяне от април 2018 г., и се насочи към 9,7% годишен ръст през 2020 г. Общата валута беше подкрепена от надежди за по-бързо икономическо възстановяване през 2021 г. и най-големият пакет стимули, финансиран някога от бюджета на ЕС, заедно със стартирането на европейската програма за трансгранична ваксинация и споразумението за търговска сделка след Брекзит. В същото време масивната подкрепа за фискалната и парична политика в световен мащаб повиши апетита за риск и намали търсенето на щатски долари, отбелязва TradingEconomics.

Общата валута днес сутринта леко спада спрямо американската до 1,2293 долара за евро в сравнение с предходното затваряне на 1,2295 долара за евро.

Днес на пазара за едни долар дават по 103,13 йени спрямо 103,17 йени за долара в края на търговията в сряда.

Британският паунд достигна ниво $1,365 в последния търговски ден на годината, като разшири своя възходящ импулс до нива, невиждани от май 2018 г. И е на път да отчете над 2% годишна печалба през 2020 година.

Доларовият индекс (доларовият курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) намаля с 0,05%, до 89,64 пункта, оставайки на най-ниските си нива от април 2018 г. От началото на годината доларовият индекс е спаднал със 7% (от около 96,5 пункта).

Пандемията от коронавирус се превърна в основен фактор на пазарите през изтичащата 2020 година. През периода март-април инвеститорите по целия свят бягаха от риска. Фондовите пазари спаднаха, цените на петрола също, а по-безопасните активи се радваха на голямо търсене. В резултата на това доларовият индекс се засили до над 100 пункта, златото също поскъпна.

По-късно властите и централните банки на различни страни предприеха спешни мерки в подкрепа на икономиката. Включително Федералната резервна система (FRS) на САЩ и Банката на Англия през март два пъти неочаквано намалиха основния лихвен процент. През годината големите централни банки също увеличиха изкупуването на активи от пазара.

На този фон доларът започна да отслабва, а до края на годината фондовите пазари възстановиха загубите, понесени след март, а някъде дори подновяват исторически рекорди - например в САЩ, Германия и Южна Корея.

Инвеститорите също така следиха отблизо мерките за икономическа подкрепа на правителството на САЩ и президентските избори. Демократът Джо Байдън беше избран за нов президент на САЩ и ще влезе като стопанин на Белия дом на 20 януари. В същото време САЩ все още имат най-тревожната статистика за коронавирусните инфекции и търговците очакват допълнителни икономически стимули от властите в страната.