Щатският долар се засилва спрямо основните валути по време на търговията в сряда сутринта на фона на продължаващите опасения за ускоряване на инфлацията в света.

Допълнителна подкрепа за долара оказват очакванията за бързо затягане на паричната политика от страна Федералната резервна система на САЩ.

Президентът Джо Байдън проведе среща с председателя на Фед Джером Пауъл и министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън във вторник, за да обсъдят перспективите за американската и световната икономика. След срещата Байдън каза, че "не възнамерява да се меси в изключително важната работа" на американския паричен регулатор.

Потребителските цени в еврозоната през май се повишиха с 8,1% на годишна база, след ръст от 7,4% през април, показват предварителни данни на Статистическата служба на Европейския съюз, публикувани вчера. Това е най-високата стойност на показателя в историята на тези изчисления в ЕС. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха средно 7,7% увеличение на цените този месец. Консенсусът на Bloomberg беше за ръст от 7,8%.

Към 10 часа българско време доларът се повиши с 0,10% спрямо общата европейска валута до $1,0725 за едно евро в сравнение с $1,0734 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Спрямо японската валута американската поскъпна с 0,58% - до 129,43 йени за долар срещу 128,67 йени за долар в края на търговията предния ден.

Стойността на британския паунд спрямо долара падна до $1,2603 за една лира в края на вчерашната сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) нарасна с 0,28% по време на сутрешната търговия във вторник, по-широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,25%.