Американският долар слабо се променя спрямо основните световни валути, но слезе от двумесечния си пик, като леко поевтинява спрямо еврото, йената и юана в началото на търговията в петък.

И все пак "зелената пари" са на път за най-големите си седмични печалби от почти половин година. А инвеститорите не са убедени дали възходящият тренд на долара - и корекцията в рисковите активи, които са го задвижвали - вече е изминал своя път, отбелязва Ройтерс.

Общата валута днес сутринта се разменя спрямо американската на ниво от $1,1674 за едно евро срещу $1,1672 за евро в края на предходната сесия.

Стойността на единната европейска валута падна спрямо японската до 122,93 йени за евро, в сравнение с 123,04 йени за евро в четвъртък.

Днес на валутния пазар за един долар дават по 105,29 йени срещу 105,41 йени вчера.

Британският паунд успя да остане над двумесечния минимуми от сряда, след като правителството стартира намалена подкрепа за работници, засегнати от възраждащата се пандемия COVID-19. Фунтът стерлингът се търгува на нивото около $1,2754 за паунд.

Щатската валута се понижава и спрямо китайската в петък - с 0,14%, до 6,8194 юана за долар.

Индексът ICE Dollar, който показва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, е с 0,03% по-нисък от предходния търговски ден. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, губи 0,06%.

Анализаторите казват, че липсата на напредък в приемането на нов пакет от мерки в подкрепа на американската икономика и увеличаването на броя на случаите на коронавирусна инфекция в Европа предизвикват безпокойство сред участниците на пазара. В същото време покачването на повечето борсови индекси в Азия след американските изглежда подкрепя търсенето на рискови активи от инвеститорите, пише Dow Jones.

Редица европейски държави регистрираха рекордни нива на случаи на инфекция с коронавирусна инфекция COVID-19. Инвеститорите се опасяват, че увеличаването на заболеваемостта може да доведе до въвеждането на нови ограничителни мерки и да възпрепятства възстановяването на икономиката на региона.

Междувременно във Вашингтон остават разногласията относно допълнителни стимулиращи мерки за американската икономика във връзка с пандемията на коронавируса. На фона на липсата на нови икономически стимули, анализаторите на Goldman Sachs понижиха прогнозата за растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 г. от 6% до 3% на тримесечна база.

FTSE Russell обяви резултатите от годишното преразглеждане на своя индекс на световни държавни облигации, съобщавайки, че от октомври 2021 г. към индекса ще бъдат добавени китайски държавни облигации, които могат да привлекат над 100 млрд. долара чуждестранен капитал.