Мат Ортън, който управлява портфолио от активи на стойност 63 милиона долара чрез своята компания, е сред малкото критици що се отнася до историческия растеж на цената на златото през тази година. Според него вълненията около благородния метал "надуват" по-голям балон, отколкото рекордно поскъпващите акции на технологичните компании.

Експертът смята, че цената на златото се е отдалечила от "основите" на пазара. Значителният капитал, насочен към него, "показва колко ентуиазъм и/или спекулации" са насочени към търговията с метала.

"Всички говорят за балон при технологичните акции, но технологичният сектор расте, защото тези компании успяха да увеличат пазарния си дял по време на пандемията. Също така те отчетоха силни печалби, което прави обяснението за техния растеж още по-видимо", обяснява Ортън, цитиран от Bloomberg.

Великолепната (технологична) седморка вече струва $7,7 трлн.

Великолепната (технологична) седморка вече струва $7,7 трлн.

Технологичните титанти владеят пазара

"Ралито на златото, от друга страна, би могло да изчезне напълно, след като отслабването на рисковите фактори отдалечи инвеститорите от активите "убежища", допълва той.

Според Мат Ортън по-правилния подход за инвеститорите е да диверсифицират портфолиото си, отколкото да насочват голяма част от капитала си към закупуването на злато.

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Централните банки не могат да контролират инфлацията, а действията им единствено надуват балони, смята Диего Парила

През август цената на златото на няколко пъти мина историческата граница от 2000 долара за тройунция, въпреки че през последните няколко дни апетитът на инвеститорите към риска се завърна, а стойността на метала отчита спадове.

Въпреки това редица експерти смятат, че това е само началото на подема на златото. Според някои металът може да скочи до рекордните 5000 долара за тройунция в рамките на следващите 5 години.

Междувременно въпреки нарасналия интерес към жълтия метал, през първата половина на 2020 година търсенето му бележи спад. Според данни на World Gold Council за периода между април и юни търсенето е било в рамките на 1015 тона или с 11% по-малко на годишна основа в сравнение със същия период на 2019 година.

Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

С отварянето на икономиките покупките вероятно ще се увеличат, което допълнително ще повдигне цената