Някои от водещите инвеститори в света залагат, че най-лошото от поскъпването на долара е приключило, след като скокът преобърна глобалната икономика по начини, които нямат много паралели в съвременната история.

След рязък скок до върхове за поколения миналата година - и задълбочаване на бедността и стимулиране на инфлацията от Пакистан до Гана - валутата сега навлезе в това, което някои анализатори наричат началото на многогодишен спад.

Инвеститорите казват, че доларът върви надолу, защото по-голямата част от увеличенията на лихвените проценти на Федералния резерв са приключили и почти всяка друга валута ще се засили, тъй като техните централни банки продължават да затягат курса.

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се променили през изтеклата година

Въпреки че последните данни накараха трейдърите да преосмислят колко високи ще бъдат лихвите в САЩ, преминаването към рискови активи, като акции на нововъзникващи пазари, вече е в ход при залози, че силата на зелените пари ще отслабне.

Много инвеститори се придържат към тези залози, дори след като зелените пари наскоро възстановиха загубите си за годината, повишавайки залозите за мечките за долара.

"Върхът на долара със сигурност е зад гърба ни и предстои структурно по-слаб долар", според Джордж Бубурас, ветеран от три десетилетия на пазара и ръководител на проучванията в хедж фонда K2 Asset Management.

"Да, инфлацията в САЩ е упорита, да, пазарът на лихвените проценти сигнализира за по-високи дългосрочни лихвени проценти в САЩ, но това не променя факта, че другите икономики в света догонват САЩ."

Облекчението, което по-слабият долар ще донесе на световната икономика, не може да бъде подценено. Цените на вноса за развиващите се страни ще паднат, което ще помогне за намаляване на глобалната инфлация.

Също така е вероятно да повиши цената на всичко - от злато до рискови активи като акции и криптовалути, тъй като настроенията сред инвеститорите ще се подобряват.

Това може да помогне за облекчаване на част от щетите през 2022 г., когато по-силните зелени пари оставиха следа от разрушение след себе си:инфлацията се повиши, тъй като цената на храната и петрола скочи, нации като Гана бяха изправени пред ръба на неизпълнение на дълга докато инвеститорите в акции и облигации бяха обременени с огромни загуби.

Кралският долар преобръща глобалната икономика без да се вижда край

Силата на американската валута ще отслабне с премията за доходност на Фед, тъй като други централни банки показват подобна решимост да забавят растежа на цените.

Политиците в еврозоната и Австралия сигнализираха, че са необходими повече повишения на лихвените проценти, за да се преодолее инфлацията, докато се увеличават спекулациите, че централната банка на Япония ще се откаже от своята ултра облекчена позиция тази година.

Данните за суапове показват, че разходите за заеми в САЩ вероятно ще достигнат своя връх през юли и намаление на лихвените проценти може да дойде още при първия преглед на Фед през 2024 г., тъй като ръстът на цените ще се върне към целта на централната банка на САЩ.

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

Китай предприема ход, който може да отслаби световното господство на щатския долар

По-голяма част от световната търговия сега е деноминирана в щатски долари

Тези залози са очевидни в движенията на зелените пари, като Bloomberg Dollar Spot Index падна с около 8%, след като достигна рекордно високо ниво през септември.

В тандем инвеститорите купуваха облигации и акции на развиващите се пазари с най-бързите темпове от почти две години миналия месец.

Доларови мечки

"Смятаме, че доларът е достигнал своя връх и че е започнала многогодишна низходяща тенденция", каза Сидхарт Матур, ръководител на отдела за проучване на нововъзникващите пазари Азиатско-Тихоокеанския регион в BNP Paribas SA в Сингапур.

"Ние сме структурни мечки за долара и предвиждаме слабост през 2023 г., особено през втората половина."

Някои пазарни участници виждат, че Фед ще премине към умерено увеличение на лихвените проценти въз основа на очакванията, че ценовият натиск ще отслабне.

Тази гледна точка донякъде противоречи на оценката на централната банка на САЩ, че инфлацията остава повод за безпокойство и са необходими допълнителни увеличения, за да се свали до целта от 2%.

"Все още има много затягане на системата от Фед, който все още не е успял в достигането на целите си", каза Ерик Стайн, главен инвестиционен директор, фиксиран доход в Morgan Stanley Investment Management, цитиран от Bloomberg.

"Фед казва, че ще понижат инфлацията до 2%, но в действителност бих казал, че ще успеят до ниво от около 3%. Не мисля, че ще продължат да повишават лихвите до 6% само заради това."

Всичко това означава, че валутите, които пострадаха под тежестта на по-силния долар, вероятно ще се засилят. Йената вече се покачи с повече от 12% спрямо зелените пари, откакто падна до най-ниското си ниво от три десетилетия през октомври, а анкетираните от Bloomberg стратези виждат, че ще нарасне с още 9% до края на годината.

Еврото се повиши с около 11% от дъното, достигнато през септември, докато зелените пари загубиха позиции спрямо повечето си колеги от Групата на 10-те развити индустриални страни през последните три месеца. Азиатският доларов индекс на Bloomberg JPMorgan напредна с повече от 5%, след като падна до най-ниското си ниво през октомври.

"Много от факторите, подкрепящи долара през 2022 г., изчезнаха", каза Дуифор Еванс, ръководител на макростратегията за Азиатско-тихоокеанския регион в State Street Global Markets.

"Другите централни банки в пространството на Г-10 играят на догонване на лихвените проценти и ако въздействието на повторното отваряне на Китай е да даде тласък на глобалното търсене, тогава предпазливото купуване на безопасно убежище е на заден план."

Скъсяване на долара

Някои инвеститори вече тестват теорията, че доминацията на долара е приключила. Jupiter Asset Management категорично скъсява щатската валута. K2 Asset Management намали дългата си експозиция в долари от октомври и очаква стоковите валути като канадския и австралийския долар да се представят по-добре тази година.

По същия начин низходящите залози на хедж фондовете срещу зелените пари набъбнаха до най-много от август 2021 г. в началото на януари и JPMorgan Asset Management очаква йената и еврото да напреднат още повече.

Доларът спря да расте, пазарите се примириха с политиката на Фед

Доларът спря да расте, пазарите се примириха с политиката на Фед

Еврото и паунда умерено се възстановяват от силния вчерашен спад

"Това беше случай на изключителност на САЩ от дълго време", каза Кери Крейг, стратег в JPMorgan Asset, който контролира над $2,2 трилиона. "Сега изведнъж имате много по-добра представа за еврозоната.

Йената ще бъде добре подкрепена. Вече имате възможността да мислите за повторното отваряне на Китай." Някои инвеститори като Джеймс Ати от abrdn изчакват времето си, преди да предприемат следващото залагане за низходящо движение на американската валута.

Той чака "последния етап на намаляване на риска", сценарий, при който осъзнаването на слабата глобална перспектива ще стимулира нов прилив на търсене на долар.

"След като това се случи, Федералният резерв намали лихвите и рисковите активи са намерили дъно, ще се стремим да влезем в проциклични къси позиции на долара", каза инвестиционният директор за управление на лихвите в Лондон.

Ентусиастите за зелените пари също могат да потърсят така наречената "теория за усмивката" на долара за улики относно перспективите. Разработено от инвеститора Стивън Джен и колегите му от Morgan Stanley през 2001 г., тази теория прогнозира печалби за долара по време на времена, когато икономиката на САЩ е или в дълбок спад, или расте силно, и слабо представяне по време на умерен растеж.

За да бъде ясно, никой не залага, че спадът на долара ще бъде по права линия, тъй като лихвите в САЩ продължават да растат, а заплахата от глобална рецесия и геополитическите рискове насърчават търсенето на убежища.

"Доларът достигна своя връх, но не очакваме пълно обръщане на силата на долара, което видяхме през последните две години", каза Омар Слим, съръководител на азиатския отдел за търговия с фиксиран доход в PineBridge Investments в Сингапур.

Фед вероятно ще поддържа лихвите високи, докато инфлацията се задържа на високи нива и това ще помогне за "смекчаване на слабостта на долара". Други отиват още една крачка напред, като твърдят, че повишената доходност в САЩ вероятно ще продължи да привлича инвеститори и да помогне за поддържане на долара.

"Нашият основен случай е за възстановяване на долара в края на годината", написа в бележка този месец Елза Лигнос, ръководител на FX стратегията в RBC Capital Markets.

"Доларът остава най-доходният в Г-10 и по-доходен от няколко нововъзникващи пазара."

За инвеститори като Стефани Холтце-Йен от Deutsche Bank AG признаването, че Фед вероятно ще забави траекторията си на повишаване на лихвените проценти, е от ключово значение при очертаването на пътя на долара за 2023 г. Също толкова важно е да се отчете статута на долара като доминиращ резервен актив в света .

"Той достигна своя връх", каза Холтце-Йен, главен инвестиционен директор за Азиатско-тихоокеанския регион в частното банково подразделение на Deutsche в Сингапур. Но доларът "ще остане подкрепен поради идеята за безопасно убежище, на която все още се радва".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.