Европейският съюз в понеделник предупреди малките предприятия да се подготвят за повече бюрокрация и разходи, ако Великобритания напусне блока без сделка, информира Reuters.

Комисарят по икономиката Пиер Московичи заяви, че рискът от Брекзит без сделка се увеличава и че незабавно ще се въведат проверки на стоките между ЕС и Обединеното кралство, ако този сценарий се сбъдне.

"Това е ключът към защитата на нашите потребители и на нашия вътрешен пазар. Способността на фирмите да търгуват с Обединеното кралство е мнгого важна, за да се справят с митническите правила, които ще се прилагат от първия ден, случай че няма сделка," казва той.

Изпълнителната комисия на блока на ЕС заяви, че компаниите, които работят с Великобритания, трябва да се подготвят за митническите формалности и митата и да вземат предвид необходимостта от лицензи за внос / износ и по-рестриктивни мерки за ДДС, ако правилата на Световната търговска организация влязат в сила.

Само с 39 дни до Брекзит, ратифицирането на споразумението за развод ЕС-Великобритания е спряно в британския парламент, което увеличава риска Великобритания да напусне без никакво съгласие за смекчаване на икономическите смущения.

Преговарящите от двете страни ще се срещнат в понеделник в Брюксел, за да търсят изход отбезизходицата, а британският премиер Тереза ​​Мей се очаква да посети политическия център на ЕС по-късно през седмицата.