Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че цифровия данък на Европейския съюз ще бъде предложен на среща на финансовите министри на ЕС най-късно през декември.

"Обсъждаме го с Франция. Но забележете: не говорим дали да облагаме цифровите компании, а обсъждаме как да се направи това. Ще има предложение до декември", каза Меркел в интервю за германския онлайн портал t-online.de, цитирано от Reuters.

Франция отдавна е основният поддръжник на данъка, но все повече се разочарова от германското колебание, свързано с подробностите, след като Берлин по принцип се съгласи с идеята през юни.

След месеци тежко лобиране, френското правителство заяви, че само Дания, Швеция и Ирландия остават против.

Данъкът върху Facebook, Amazon и Google може да компенсира Brexit

Данъкът върху Facebook, Amazon и Google може да компенсира Brexit

Холандия е категорично против реформи в еврозоната

Германия заяви тази седмица, че подкрепя предложения план на ЕС за данък върху оборота на големите интернет компании като Google и Facebook, за които Брюксел твърди, че несправедливо плащат по-малко данъци в сравнение с други компании.

Коментарите на Меркел идват в момент, когато германското правителство се подготвя да представи стратегия за изкуствен интелект, за да помогне на най-голямата икономика в Европа да се адаптира към цифровата епоха.

По информация на Reuters Берлин е отделил около 3 млрд. евро за научни изследвания, свързани с изкуствения интелект.

"Нашият бъдещ просперитет зависи до голяма степен от това, както и от въпроса дали и как можем да защитим нашите европейски ценности, свързани с достойнството на личността и защитата на личния живот в дигиталната епоха", каза Меркел за t-online.de.

Германия е в челните редици на индустриалните иновации от десетилетия, но политиците са закъснели да осъзнаят, че експортният модел, базиран на традиционното производство, е уязвим и се бори да догони високотехнологичните си конкуренти от САЩ и Азия.