В хода на валутната търговия в петък сутринта курсът на щатския долар е без силно изразена промяна, като умерено поскъпва по отношение на еврото, йената и британската лира стерлинг.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), губи 0,03% по време на днешната търговията, по-широкият WSJ Dollar Index е стабилен.

Към 10:15 часа българско време двойката евро/долар се търгува на ниво $1,0581, в сравнение с $1,0596 за едно евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Британската лира стерлинг се разменя на пазар при курс $1,2004 за един паунд спрямо $1,2013 за паунд предния ден.

Стойността на американската валута спрямо японската се покачва - до 134,90 йени за един долар срещу 134,68 йени в края на предишната сесия.

Протоколът от януарското заседанието на Централната банка на САЩ, публикуван в сряда, показа, че лидерите на Фед планират да продължат да повишават лихвите, вярвайки, че текущият лихвен процент не възпира икономическата активност достатъчно, за да победи инфлацията. В същото време те вярват, че цикълът на повишаване на лихвите може да бъде завършен тази година.

Според протокола участниците в срещата отбелязват също, че рестриктивната политика ще трябва да се поддържа, докато Централната банка не бъде "уверена, че инфлацията е на път към стабилен спад до ниво от 2%".

Статистиката за инфлацията в еврозоната, публикувана в четвъртък, потвърди мнението на инвеститорите, че Европейската централна банка ще продължи да затяга рязко своята политика.

Потребителските цени без храните и енергията (CPI Core index, индикатор за основната инфлация) са нараснали през януари с рекорден темп - с 5,3% на годишна база, сочат окончателните данни на Статистическата служба на Европейския съюз (Евростат). Предварително беше съобщено за увеличението им през януари с 5,2%, като анализаторите не очакваха ревизия на тези данни.

Оценките за ръста на потребителските цени като цяло са ревизирани до 8,6% на годишна база от предварително обявените 8,5%, съобщи Евростат.

Номиниран от японското правителство за поста ръководител на Централната банка, Казуо Уеда каза по време на реч в парламента в петък, че смята за целесъобразно поддържането на ултрамеката парична политика в Япония, за да се постигнат целите на Централната банка за инфлация. В същото време той даде да се разбере, че вижда различни варианти за контролиране на кривата на доходност на държавните облигации в бъдеще.