Доларът показа умерен спад спрямо основните световни валути в сряда сутринта, спадайки за четвърта поредна сесия на фона на намаляващите опасения, че Фед ще повиши лихвите със 100 базисни пункта през юли.

Еврото продържава да се възстановява и заради облекчението, че Европа може да избегне най-лошите страхове относно недостига на енергия и при възможност Европейската централна банка да повиши по-агресивно лихвените проценти.

Потоците на руски газ по газопровода "Северен поток 1" ще се възобновяват навреме в четвъртък след приключване на планирания ремонт, съобщи Ройтерс във вторник.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), се понижава по време на днешната търговията с 0,1%. По-широкият WSJ Dollar Index е като цяло стабилен.

Днес към 10:30 часа българско време общата еврпопейска валута се покачва с 0,31% и се разменя на пазара при курс $1,0263 за едно евро в сравнение с $1,0227 за евро при затварянето на сесията във вторник.

Курсът на американската валута по тоншение на японската е стабилен на ниво около 138,11 йени за един долар.

След данните за ускоряване на британската инфлация стойността на лирата стерлинг нараства по време на днешната търговия с 0,14%, до $1,2019 за едни паунд, спрямо $1,1996 за паунд в края на предходната търговия сесия.

Еврото поскъпна до над $1,02 във вторник, най-високото ниво от две седмици, след съобщения, че политиците на ЕЦБ ще обсъдят по-голямо увеличение на лихвения процент от 50 базисни пункта на срещата в четвъртък. Силно се очаква централната банка да започне да повишава лихвените проценти за първи път от повече от десетилетие и пазарният консенсус сочи увеличение с 25 базисни пункта, въпреки че залозите за по-голямо увеличение от 50 базисни пункта наскоро се повишиха, тъй като инфлацията се ускорява.

Общата валута падна под ключовото ниво от 1 долар миналата седмица за първи път от 20 години поради опасения, че енергийната криза ще изпрати Европа в дълбока рецесия и ще затрудни ЕЦБ да затегне паричната политика.