Финландия се отказва от планираните до края на годината аукциони на облигации и е напът да намали дълга си през 2018 г. за първи път от десетилетие, заяви Министерството на финансите, цитирано от Reuters.

Първоначално се очакваше държавният дълг да се увеличи с €1,3 милиарда през тази година, но в крайна сметка той ще намалее с €0,9 милирда до общо €104,9 милиарда.

"Финландия ще успее да намали дълга си за първи път от 10 години", посочи в своя Twitter акаунт министърът на финансите Петери Орпо. "Но темпът на реформите в икономиката не бива да се забавя", допълни той.

Намалението на дълга се дължи на няколко причини, включително ръста на производството и заетостта, плащанията към държавата от страна на Finnish Export Credit Agency и продажбата на дялове в държавни компании.

Финландия спира да дава по €560 безусловно на гражданите си

Финландия спира да дава по €560 безусловно на гражданите си

Страната ще търси други подходи към благоденствие

Все пак през следващата година се очаква дългът отново да нарасне с €1,6 милиарда.

В десетилетието след финансовата криза финландската икономика изнемогваше заради редица външни и вътрешни проблеми, включително залеза на Nokia и рецесията в съседна Русия.

Очаква се през тази година брутният вътрешен продукт да нарасне с около 3 процента. Но нивото на заетост е около 72 процента и изостава от това на останалите скандинавски страни.

Държавният дълг спрямо брутния вътрешен продукт намаля под границата от 60 процента.

Финландия има 10 пъти повече банки от България, но в тях работят с 10 000 по-малко хора

Финландия има 10 пъти повече банки от България, но в тях работят с 10 000 по-малко хора

Общо 6250 банки в Европейския съюз държат активи от 42,8 трилиона евро