Най-големият имена във финансовия свят се приближават към единодушие, което изглеждаше почти невъзможно преди няколко седмици: американциите акции са твърде скъпи, пише Bloomberg.

Легендарни инвеститори като Стан Дракенмилер и Дейвид Тепър са сред последните, които твърдят, че съотношението между риск и потенциални печалби на фондовия пазар днес е най-лошото за последните години. Във вторник Дракенмилер посочи, че идеята за бързо възстановяване е "фантазия". Според Тепер пък акциите не са били толкова надценени от 1999 г.

Мрачното настроение започва да обхваща Уолстрийт. Инвеститорите вече подозират, че подкрепата на Федералния резерв няма да е достатъчна, за да компенсира безработицата, фалитите и пандемията, чийто край не се вижда. Мениджъри като Бил Милър, Пол Сингър и Пол Тюдор Джоунс вече изразиха притенсения за пазарите и икономиката.

Подобно мечо настроение е в ярък контраст с оптимизма, който покачи индекса S&P 500 с 26% от дъното, постигано през март. Изглежда обаче реалността започва да обвзема пазарите. През тази седмица индексът изтри 3,8%, а инвеститори и икономисти прогнозират нови спадове.Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл описа мрачен сценарий с масови фалити и безработица и заяви, че централната банка ще трябва да направи повече, за да предотврати дългосрочни щети за икономиката.

Милиардерът Леон Купърман прогнозира, че действията на правителството в САЩ ще доведат до по-високи данъци и още регулации. И изчисли, че S&P 500 трябва да се търгува по-ниско - между 2 200 и 2 800 пункта, което означава, че акциите могат да изтрият още 22%.

Други големи инвеститори също заемат защитна позиция. Тюдор Джоунс съобщи на клиентите си през май, че инвестира повече в злато, както и в bitcoin, търсейки убежище. Карл Айкан пък заяви, че не купува акции, а държи кеш и шортва търговски недвижими имоти.

Милър смята, че на пазарите сега е време за консолидация и прогнозира спад между 4 и 5% на индекса.