Макар че Гърция приключи спасителната си програмата, постигайки облекчаване на дълга, строгите икономии в страната ще продължат и през следващите години.

Държавата ще трябва да приложи тежки мерки, включително съкращения на пенсиите през 2019 г. и намаляване на данъчните отстъпки през 2020 г. Фискалните промени, планирани за следващите 2 години, възлизат на общо 5 млрд. евро, съобщават гръцки медии.

Гърция вдигна данъка върху имотите на 1 милион души

Гърция вдигна данъка върху имотите на 1 милион души

Множество домакиства и над 7000 фирми ще трябва да плащат с 200 евро повече

В същото време Гърция няма право да разпределя превишението на първичния си бюджетен излишък без съгласието на Европейската комисия. Брюксел смята, че тези превишения ще бъдат с 50% по-ниски в сравнение с прогнозираното от правителството за периода 2019-22 г.

Намаляването на пенсиите ще спести около 2.9 млрд. евро на държавата. Но т.нар. контрамерки, чиято цел е да облекчат негативния ефект върху потърпевшите, няма да компенсират намалените доходи на стотици хиляди пенсионери.

Гражданите на съседка на България дължат 98 милиарда евро на държавата

Гражданите на съседка на България дължат 98 милиарда евро на държавата

В това число влизат и дълговете на бизнеса

Намаляването на данъчните облекчения пък ще означава допълнителен разход от средно 650 евро на данъкоплатец за година.

Ако фискалните цели бъдат постигнати, ще бъдат активирани контрамерките, като се намали най-ниския процент на данъка върху доходите от 22 на 20% и се изключат печелещите до 30 000 евро годишно от таксата за солидарност през 2020 г.