Акциите на фондовите борси в Италия се сринаха, след като премиерът Марио Драги подаде отново оставка - подадената миналата седмица оставка не беше приета от президента - и страната се озова във вихъра на поредната политическа криза, съобщи Ройтерс. Най-очакваният изход от кризата са предсрочни избори през есента,

Основният индекс на фондовата борса в Милано FTSE MIB загуби 2,5% спрямо вчерашния ден, а на годишна основа спадът му достигна впечатляващите 24%.

Италианският банков индекс, който е особено чувствителен по отношение на политическите турбуленции, "потъна" с 6,7%, като "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и "Уникредит" (UniCredit) загубиха по 7% от стойността на акциите си.

"Хубавото в тази криза и, че започва на нива, на които инвеститорите вече са особено внимателни", коментира Арно Жиро, шеф за икономическата стратегия в консултантската компания "Кеплер Шоврьо" (Kepler Cheuvreux). Па думите му, "италианският спред вече е твърде голям, а цените на банковите акции са спаднали. ЕЦБ трябва бързо да представи инструмента си срещу дефрагментация, тъй като в противен случай италианските банки ще станат още по-слаби, отколкото са сега", смята експертът. 

Драги спаси еврото, но оставя ЕЦБ по-разделена от всякога

Драги спаси еврото, но оставя ЕЦБ по-разделена от всякога

"Ако той не бе и толкова талантлив политик, колкото централен банкер, Европейският съюз щеше да е коренно различно място днес"

Марио Драги оглавяваше ЕЦБ 8 години, и тогава банката предприе мерки, които при дебюта на еврото преди около 20 години бяха смятани за немислими - намаляване на основните лихви до почти отрицателни стойности, масирано изкупуване на активи на пазарите и отпускане на огромни заеми на банките.

За да спаси еврозоната, Драги каза тогава, че е готов на всичко. Негови критици, като Германия и Нидерландия, обаче го упрекнаха тогава, че е насърчил свръх затъналите в дългове страни от еврозоната да не се реформират. Драги беше упрекван и заради ниските основни лихви.