Турският президент Реджеп Ердоган поднови настояването си за по-ниски лихви, изпращайки за пореден път турската лира до ново дъно спрямо щатския долар и увеличавайки натиска върху гуверньора на централната банка на страната на фона на рекордна инфлация.

Тези коментари идват само няколко месеца след поредната смяна на върха на финансовата институция, когато за неин ръководител беше назначен Сахап Кавчиоглу, а предходният гуверньор беше отстранен заради прекалено затягане на паричната политика.

"Разговарях с ръководителя на централната ни банка днес. Наложително е да намалим лихвите", коментира турският лидер в интервю за държавната телевизия TRT, цитирана от Bloomberg.

Растежът на турската икономика е изненадващо добър. Но това идва на висока цена

Растежът на турската икономика е изненадващо добър. Но това идва на висока цена

През първото тримесечие страната отчита по-голям ръст от всички в Г-20 с изключение на Китай

"С намаляването им ще намалеят цените за производителите и това ще даде резултат в забавяне на ръста на потребителските цени", посочва още Ердоган.

Като реакция от това изказване лирата поевтиня с 3% в сряда сутринта и достигна равнище от 8,8 лири за долар.

Валутата е най-зле представящата се сред валутите на развиващите се пазари от началото на годината. Турската лира е изгубила над 16% от стойността си спрямо долара от назначаването на Кавчиоглу през март.

Турската лира потъна до ново дъно

Турската лира потъна до ново дъно

Тя поевтинява с 13% за последните три месеца