Все повече от големите банки започват да предвиждат негативна динамика в икономиката през втората половина на 2020 г., а сега вече сред тях се нарежда JPMorgan, въпреки че според гиганта през първите шест месеца на новата година не се очаква спад в стопанството, предаде Zero Hedge.

Сред факторите, които главният стратег по акциите на банката Мислав Матейка посочва, са рискът от изборите в САЩ, търговската несигурност в отношенията на страната с Китай, потенциалната възможност от Брекзит без сделка. Интересното е, че експертът не посочва фактори като спада на бизнес поръчките и производството в много сектори от икономиките, достигането до максималната заетост в различни части на света и надутите вече балони.

JPMorgan срещу Morgan Stanley: кой греши в оценката си фондовите пазари

JPMorgan срещу Morgan Stanley: кой греши в оценката си фондовите пазари

Докато първите са бичи настроени, вторите са мечешки от началото на годината, но само една от двете банки може да бъде права в оценката си

"Може да се окажем в ситуация, в която двамата кандидати са в двете крайности на политическия спектър", посочват от банката. "Различията в предложенията на Демократическата партия са толкова далеч едни от други, колкото са и от политиките на президента Тръмп." Според JPMorgan това може да доведе до ситуация, в която политическата сцена на страната може само да ощети пазарите.

Все пак според Матейка пазарите "може да се усъмнят в действията на Федералния резерв" заради понижаващите се корпоративни приходи в контекста на увеличаването на паричното предлагане от страна на централната банка.

Банките затварят клонове с рекордна скорост, но JPMorgan планира 400 нови

Банките затварят клонове с рекордна скорост, но една финансова институция отваря 400 нови

Те са част от по-мащабна стратегия за растеж на финансовата институция

С началото на следващата година някои кредитни индикатори ще станат негативни, включително кредитирането към бизнеса и потребителите. Същевременно през последните години частният сектор увеличи левъриджа си значително, което изстреля съотношението дълг към доходност от акциите до рекордни стойности.

Въпреки тези фактори, според банката все още не е нужно да се преминава към мечешки настроения на пазарите. "Въпросът обаче е кога някой или нещо ще издърпа килима под краката на срива на пазарите, генерирайки срива им, който дори и от JPMorgan вече виждат на хоризонта?", питат реторично от Zero Hedge.