Китай е изправена пред забавяща се икономика, но въпреки това валутата ѝ рядко в историята досега е била толкова силна. Юанът изпреварва по ръст американския долар тази година — въпреки че Фед се подготвя да повиши лихвите. Защо?

Китайската валута поскъпна с над 8 процента през 2021 г., според индекс, който следи представянето на юана спрямо 24 други валути. И е на едва 0,26 процента от предходния рекорд, поставен през ноември 2015 г., пише CNN.

Юанът поскъпва и срещу американския долар — с между 2,4 и 2,8 процента тази година в зависимост дали следим търговията в Китай или извън страната. И двете версии на китайската валута се търгуват на най-високите си нива срещу долара от поне три години.

Беки Лиу, директор в Standard Chartered Bank с ресор макростратегия в Китай, коментира, че ръстът на износа и увеличението на инвеститорския интерес към сравнително високата доходност на китайските държавни облигации обясняват ръста.

Силното представяне на валутата може да продължи и през 2022 г., въпреки че китайската икономика е изправена пред ръст на цените на производител, значително забавяне в жилищния сектор и продължаващи регулаторни мерки срещу частния сектор.

Лиу очаква юанът да се засили до 6,3 за долар през първите няколко месеца на следващата година. Анализаторите на Goldman Sachs прогнозират същото за първото полугодие на 2022 г., а причините, които те изтъкват, са същите.

За Китай има няколко ползи от тази тенденция. Колкото по-силен е юанът, толкова по-вероятно е централните банки да държат валутата в своите резерви, което промотира световното му потребление. По-скъпата валута прави и вноса по-евтин, с което ще помогне за успокояване на инфлацията, тъй като Поднебесната империя купува множество суровини, чиито цени са в долари.

Но ако валутата поскъпва твърде бързо, има и един голям риск. Колкото и да е силен износът днес, по-скъпата валута увеличава цената на стоките от Китай и ги прави по-малко конкурентоспособни. А имайки предвид колко важна е търговията за китайската икономика, това може да заплаши все още крехкото възстановяване.

Силен износ

През последните месеци Китай е изправена пред проблеми в международния транспорт на стоки и задълбочаваща се криза на жилищния пазар. Тежкият енергиен недостиг, който се успокои, допринесе за най-слабия ръст на икономиката от година миналото тримесечие.

Но въпреки това износът е стабилен. Доставките от Китай достигат $325,5 млрд. през ноември, 22 процента ръст спрямо миналата година. Износът през първите 11 месеца на 2021 г. достига ръст от 31 процента до над $3 трлн. — повече отколкото бе през цялата 2020 г.

Анализатори смятат, че доброто представяне се дължи основно на силно търсене на китайските стоки насред възстановяването на света от пандемията. Китай, която предприе и подход на "нулева толерантност" към Covid-19, до голяма степен избегна и създадените от вируса проблеми, от които страдат конкурентните Виетнам и Индонезия.

Основната причина за поскъпването на юана е количеството пари, което тече към Китай, казва Лари Хю, директор в Macquarie Group. И посочва, че износът ще остане силен.

Китайския дълг

Друга причина за ралито на юана, според анализатори, е международният ентусиазъм за китайските облигации. Стойността на деноминираните в юани облигации, притежавани от международни инвеститори, се покачва за осми пореден месец през ноември и достига 3,9 трлн. юана ($620 млрд.), според централната банка.

Търсенето нарасна, след като FTSE Russell добави през октомври китайския държавен дълг към водещия индекс World Government Bond.

Анализаторите на ANZ очакват включването на Китай в индекса да донесе допълнителни $130 млрд. инвестиции в държавния дълг през следващите три години. И допълват, че инвеститорите не са притеснени от краткосрочните прогнози за втората най-голяма икономика.

Към момента те преследват сравнително атрактивна доходност — 2,9 процента при 10-годишния дълг, в сравнение с 1,44 процента за същия инструмент в САЩ. Според анализаторите китайският дълг ще запази привлекателността си и заради очакваната ниска волатилност на юана, чийто курс се определя най-вече от правителствените интервенции.

Стабилизиране

И именно Пекин може да се намеси и да сложи край на бързото поскъпване.

В четвъртък централната банка заяви, че ще повиши съотношението за резерв на чуждестранни валути с 2 пр. п. до 9 процента — второто повишение тази година. Ходът кара китайските финансови институции да държат повече чуждестранни валути в резервите си, което се възприема като опит да укротяване на ралито на юана.

"Това е един от най-силните сигнали", че централната банка не се чувства комфортно с темпа на засилване на юана, пишат Гаурав Гарг и Филип Ин, анализатори за Citi.

Централната банка вече предупреди миналия месец финансовите институции и компании срещу "спекулативни" залози относно курса на юана.

Но все пак Лиу очаква, че е малко вероятно Китай да се намеси значително, например чрез купуване на долари срещу юани. А повишение на лихвите в САЩ ще помогне, тъй като ще насочи повече средства към най-голямата икономика.