Федералният резерв повиши своя влиятелен лихвен процент за пореден път наскоро, макар и със забавящ се темп и ниво от едва 25 базисни пункта. Европейската централна банка се очаква да следва с нови повишения на лихвите, в борбата си срещу инфлацията.

Междувременно, централните банкери на Фед казаха, че процентът трябва да надхвърли 5%, за да върне инфлацията до 2%. Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, достигна 6,5% през декември 2022 г., най-ниското четене от декември 2021 г. И въпреки признаците на забавяне, ръстът на потребителските цени все още остава рекордно висок, за последните няколко десетилетия.

Съобщението на Фед посочи необходимостта от "продължаващи увеличения". Консултантите все повече се фокусират върху това как да съхраняват парите в брой по продуктивни начини, които да носят сигурни доходи.

Дискусиите между инвеститори и експерти включват стратегии за високодоходни спестовни сметки (CD) и дълг на Министерството на финансите. Една повтаряща се тема през последните шест месеца е колко средства да се насочат в облигации.

Ще продължи ли ЕЦБ с повишаването на основните лихви и през тази година

Ще продължи ли ЕЦБ с повишаването на основните лихви и през тази година

Средносрочната цел продължава да е инфлация от 2%

Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite отчетоха най-лошото си представяне миналата година от 2008 г. насам, на фона на инфлацията, нарастващите лихви и притесненията от рецесия.

Досега през 2023 г. нещата изглеждат нагоре. Dow Jones Industrial Average се повиши с приблизително 5% от началото на годината, докато S&P 500 спечели над 6%, а технологичният Nasdaq Composite се изкачи с повече от 10%.

Така че средният портфейл готов ли е за възстановяване или за още една година на спад? Опитите за определяне на времето за инвестиционни ходове винаги са опасни, според Лиана Девини, вицепрезидент, ръководител на клон във Fidelity Investments, цитирана от изданието MarketWatch.

"Нестабилността на пазара може да се очаква. Разбирането на вашите специфични цели, толерантност към риск и финансова картина, както и как вашите инвестиции се съгласуват, а това може да ви помогне да останете напълно инвестирани през различни пазарни събития", каза тя.

Ето какво някои съветници съветват своите клиенти да правят с парите си:

Облигации

Облигациите са част от защитата на портфейла. "Облигационната страна на вашето портфолио може да разгръща въздушна възглавница за защита, ако нещо се обърка", според Том Улин, главен изпълнителен директор на Ulin & Co. Wealth Management в Бока Ратон, Флорида.

Когато лихвените проценти се повишават, цените на облигациите падат. Така че бързата последователност от повишения на лихвените проценти на Фед през миналата година и всички останали пазарни проблеми направиха облигациите трудни. Миналата година отбеляза "най-лошата година за инвеститорите в облигации в рамките на целия ни живот", пише Том Есей, президент на Sevens Report Research, в изследователска бележка през декември.

С настъпването на нова година обаче има нова надежда за облигациите да осигурят някаква постоянна защита срещу спад. По-високите лихвени проценти означават по-високи лихвени плащания, отбелязва Vanguard в прогнозата си за 2023 г. Прогнозира се възвръщаемост на облигациите на САЩ от 4,1%-5,1% годишно. По-високите лихвени проценти означават по-високи лихвени плащания.

Анализатори от Goldman Sachs казаха, че през януари е имало $9,1 милиарда поток във фондове за по-малко рискови облигации с инвестиционен клас, или около 2,4% от техните активи под управление за началото на годината.

Улин увеличи експозицията на облигации за клиенти. В началото на 2022 г. той намали облигациите на клиентите до 1 година, за да избегне риска от дюрацията - т.е. риска облигациите с по-далечен падеж да загубят стойността си, докато лихвените проценти се покачват.

Сега Улин смята, че Фед е "близо до линията от един ярд" в целта за достатъчно високи лихвени проценти, така че той "не е прекалено загрижен за дюрационния риск на облигациите или лихвените проценти, които ще се покачат значително през 2023 г."

Той вече е препозиционирал портфейлите на балансирания модел на клиентите си "в по-краткосрочни до средносрочни ETF-и за общински облигации, съкровищни облигации на САЩ и корпоративни облигации с инвестиционен клас и фондове, които бяха намалени от мечия пазар на облигации и сега осигуряват подходяща доходност".

Пари в брой

С нарастването на лихвените проценти нарастват и годишните проценти на доходност по спестовни сметки, депозитни сертификати и други сигурни места за съхранение на пари.

APY за онлайн спестовна сметка сега е средно 3,31%, според DepositAccounts.com, който проследява процентите. Преди година средната стойност беше под 0,5%. Доходността за едногодишен CD от онлайн банка е средно 4,36% спрямо 0,5% преди година.

Томас Сканлън, базиран в Манчестър, Кънектикът, финансов съветник, вече е намалил експозицията на клиентите към капитала и натрупаната експозиция в брой.

По-конкретно, Сканлън вижда много краткосрочните 30- до 120-дневни CD-та като "жизнеспособен инструмент" за следващите шест месеца.

Това е консервативен ход, отбелязва той, но смята, че тази стратегия дава известна възвръщаемост, когато има толкова много отворени въпроси относно лихвени проценти, преговори за тавана на дълга и бъдещето на икономиката.

"През последните 15 години чистите спестители бяха наказани", каза Сканлън, отбелязвайки кога референтната лихва на Фед е била постоянно ниска, за да генерира икономически растеж, особено по време на Голямата рецесия.

"Референтният лихвен процент на захранваните фондове е на нивата от 2007 г. и може да не се върне надолу толкова скоро, колкото инвеститорите смятат", каза Грег Макбрайд, главен финансов анализатор в Bankrate.com.

"Комбинацията от повишаващи се лихви и намаляване на инфлацията е печеливша за спестителите. Най-високодоходните национално достъпни онлайн спестовни сметки печелят над 4% — и продължават да се покачват — процент, който изглежда по-добър всеки път, когато инфлацията се понижава", каза той.

Добри времена за портфейла 60 на 40?

Традиционното разпределение на инвестиционния портфейл от 60% за акции и 40% за облигации е с най-добрия си старт на годината от повече от 30 години след колапса през 2022 г., според BofA Global Research.

Стандартното портфолио 60/40 е спечелило 6,8% досега тази година, казаха анализатори от BofA Global Research, цитирайки данни на EPFR Global в седмична бележка. Разпределението започва най-силно за една година от 1991 г. насам, след като осигури една от най-лошите си години в историята.

Портфолиото 60/40 отдавна е почитано като надежден ориентир за инвеститори с умерен толеранс към риск. Като държат 60% от своите портфейли в акции и 40% в облигации, инвеститорите биха могли да имат най-доброто от двата свята: исторически погледнато, позицията в облигации може да осигури някаква възглавница за инвеститорите, когато фондовият пазар понесе удар.

Но тази стратегия не постигна същите резултати през 2022 г., тъй като строгата позиция на Федералния резерв по отношение на паричната политика в опит да укроти най-високата инфлация от десетилетия удари както пазарите на акции, така и пазарите на облигации, създавайки силни насрещни ветрове на правилата за инвестиране.

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Фед повиши лихвите, същият ход се очаква и от ЕЦБ

Прогнозира се ЕЦБ да бъде по-умерена, но все пак да анонсира лихвено повишение от 50 базисни пункта

BofA заяви през октомври, че вместо да произведе своята средна възвръщаемост от 9%, стратегията 60/40 е осигурила възвръщаемост от минус 30% през първите десет месеца на 2022 г., отбелязвайки най-лошия си период от времето след Голямата депресия през 1929 г.

Индексът на съвкупните облигации на САЩ на Bloomberg, най-широкият вътрешен измерител на основния пазар на дългови инструменти и който включва съкровищни облигации, ценни книжа, обезпечени с ипотеки на агенции, и корпоративен дълг с инвестиционен клас, регистрира загуба от 13% през 2022 г.

Междувременно и трите основни бенчмарка на фондовия пазар претърпяха най-лошата си година от 2008 г. насам. Dow Jones Industrial Average падна с 8,8%, докато S&P 500 се срина с 19,4%, а технологичният Nasdaq Composite - падна с 33,1%.

Въпреки това, както акциите, така и облигациите на САЩ се повишиха през 2023 г., като инвеститорите са все по-уверени, че Федералният резерв ще се "отклони" от рестриктивната си политическа позиция в близко бъдеще и може дори да намали лихвените проценти до края на тази година.

Данните на BofA показаха, че облигациите са отбелязали приток през последните шест седмици. "Вярваме, че облигациите ще имат трудно десетилетие, но те ще отбележат положителна възвръщаемост през 2023 г.", каза Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег в BofA Global Research. "Кое е най-доброто нещо за акциите през 2023 г.? Облигациите", каза още той, цитиран от изданието MarketWatch.

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации беше 4,511% в петък следобед, повишавайки се от 4,507% в четвъртък, ниво, което отбеляза най-високото ниво на доходността от 22 ноември, според пазарните данни на Dow Jones. Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши с 6,1 базисни пункта до 3,743% от 3,682% в четвъртък.

Междувременно фондовият пазар в САЩ беше като цяло оптимистичен, но изключително нестабилен през 2023 г., тъй като шумните икономически данни генерират продължаващи опасения за състоянието на икономиката. S&P 500 спечели 6,5% тази година, докато индустриалният индекс Dow напредна с 2,2%, а Nasdaq скочи с 12%, отчасти благодарение на стабилните печалби от технологиите.

Хартнет каза, че е много "изкушаващо" да се гледат много добрите януарски данни за неселскостопанската заетост от миналия петък, тъй като показват, че икономическото забавяне може да бъде избегнато или поне забавено, но отчетът за инфлацията през януари, който трябва да излезе този вторник, ще бъде "жизнено важен" за насоки кога Фед ще направи завой в кампанията си за паричната политика.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.