Постоянно нарастващият национален дълг е сред големите, но често неглижирани проблеми на глобалната икономика. През последните месеци редица експерти предупреждават, че той крие все по-големи рискове за някои от големите световни икономики, включително за Щатите.

В няколко държави в света нивото на дълга към големината на брутния вътрешен продукт (БВП) надхвърля 100%. Това означава, че въпросните страни имат по-големи задължения от размера на цялата им икономика.

Това важи в особено голяма степен за Япония, където това съотношение дори надхвърля 200%. Японският дълг се равнява на 238% към БВП. Държавата с втория най-голям дълг спрямо БВП е съседна Гърция, като там съотношението е вразмер на 182 на сто.

В нова инфографика от платформата HowMuch разглеждат размера на задълженията на отделните страни спрямо големината на икономиката им. Данните са на Международния валутен фонд (МВФ) и са към ноември миналата година.

Според данните в нея в още няколко държави това съотношение надхвърля 110%. Това са Барбадос, Ливан, Италия, Еритрея, Република Конго, Капо Верде, Португалия, Судан и Сингапур. Над 100% е то в Бутан, САЩ, Белгия, Египет, Мозамбик и Ямайка.

Относително високо е нивото на дълга още в Кипър, Монголия, Бразилия и Йемен. Сред големите икономики близо до 100% е той във Франция и Испания - съответно 97 и 98 на сто.

От друга страна България влиза в групата с държавите, които имат относително малък дълг в сравнение с размера на икономиката им. У нас той се равнява на 24% от БВП. Такова е нивото му още в Узбекистан, Сан Марино и Чили. Малко над 20 на сто е той още в Нигерия, Косово, Люксембург, Казахстан и Кувейт.

Под 20 на сто към БВП е този на страни като Саудитска Арабия и Русия. Най-нисък дълг от 0,1% има Хонг Конг. В групата под 10 на сто влизат още Бруней, Източен Тимор, Афганистан, Естония и Соломоновите острови.

Снимка 398753

Източник: howmuch.com