Всеки български данъкоплатец ще трябва да плати на държавата средно 6 689 лв., за да се формира бюджетът за 2020 г., изчисляват от Института за пазарна икономика. Към тях се прибавят и старите задълженията на властите, за които всеки ще трябва да задели още 3 300 лв. Разходите на държавата догодина възлизат на общо 47 млрд. лв., което е с 2 млрд. лв. повече от тазгодишните правителствени харчове. Така на практика всяка година бюджетът на страната постига нови рекордни стойности.

Благодарение на растежа на разходната част на публичните финанси се увеличава и сумата, която данъкоплатците трябва да плащат. Спрямо тазгодишния бюджет догодина ще плащаме с почти 8% средно на човек, сочи сравнението с миналогодишната "разходна бележка" на Института за пазарна икономика.

1,1 милиарда лева бюджетен излишък към октомври очаква МФ

1,1 милиарда лева бюджетен излишък към октомври очаква МФ

Спрямо октомври 2018 г. приходите нарастват с 3 692,9 млн. лева

През 2020 г. най-голямото перо в бюджета, за което данъкоплатците ще даваме средства, отново ще са пенсиите, само че докато през тази година всеки е плащал средно 1 401 лв., догодина тази сума ще възлиза на 1 518 лв. На второ място е здравеопазването с 822 лв. на човек, следвано от образованието и науката със 769 лв. на човек.

В сравнение с миналата година най-голям е темпът на нарастване именно в сферите на образованието (17%) и здравеопазването (12,4%), а на трета позиция остават транспортът и съобщенията (9,5%). Единствените три сектора, за които ще плащаме по-малко през 2020 г. спрямо тази година, са благоустройството и околната среда (-1,1%), селското стопанство (-4,83%) и икономическите дейности (-10%).

Плащането на изтребителите сви бюджетния излишък до 1,2 млрд. лева

Плащането на изтребителите сви бюджетния излишък до 1,2 млрд. лева

Размерът на фискалния резерв в края на август е 10,3 млрд. лева