Преките загуби за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Казахстан, причинени от размириците в началото на януари 2022 г., могат да достигнат 0,15-0,2 процентни пункта. Това коментира за РИА Новости главният икономист на Евразийската банка за развитие и Евразийския фонд за стабилизация и развитие Евгений Винокуров. По думите му, като цяло за тази година, БВП на страната може да нарасне с 4%.

"По време на извънредното положение икономическата активност в Казахстан отслабна. Работата на много организации беше преустановена или се извършваше в ограничен режим. Основните щети понесе секторът на услугите, а именно, фирми от областта на търговията, общественото хранене, транспорта и финансовия сектор. Преките загуби за растежа на БВП за 2022 г. могат да бъдат 0,15-0,2 процентни пункта", въпреки краткият период на размириците, изчислява икономистът.

Анализаторите от Евразийския фонд за стабилизация и развитие смятат, че забавянето на икономическата активност в Казахстан през януари 2022 г. ще бъде "изравнено" в много кратки срокове. Тъй като щетите ще бъдат компенсирани, включително и от бюджетни източници, а ситуацията в страната се стабилизира, икономиката ще се върне към устойчив растеж до края на първото тримесечие на 2022 година. На тази основа, "анализаторите от Евразийския фонд прогнозират, че БВП на Казахстан като цяло ще нарасне с около 4% през 2022 г.", каза Винокуров.

Инфлацията в Казахстан за 2021 г. достигна 8,4%, отбелязва икономистът. Анализаторите от Евразийския фонд за стабилизация и развитие очакват, покачването на инфлацията през 2022 г. да се забави до горния праг на целевия коридор за показателя, определен от Националната банка на страната, който е 4-6%.

Ограничаването на инфлационния натиск, според Националната банка на Казахстан, ще бъде улеснено както от увеличението на основния лихвен процент през 2021 г., така и от действието на регулаторните мерки, предприети от правителството. В същото време, "икономическите рисковете, водещи до повишаване на инфлацията леко нараснаха", добави Винокуров.

Казахстан "пламна" заради двойно по-скъпата автомобилна газ на цена от ... 48 стотинки

Казахстан "пламна" заради двойно по-скъпата автомобилна газ на цена от ... 48 стотинки

Цените на горивата в страната са сред най-евтините в света, но увеличението е болезнено за местните жители