Като цяло целият глобален брутен вътрешен продукт (БВП) може да загуби около 28 трилиона долара. Както е изчислил Международният валутен фонд (МВФ), това може да се случи за пет години, като причината е пандемията от коронавируса и нейните последствия за световната икномика. Това каза ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева, на пресконференция вчера във Вашингтон.

Според Георгиева Фондът разполага с всички инструменти за подпомагане на най-засегнатите страни по света.

МВФ повиши прогнозата си за глобалната икономика

МВФ повиши прогнозата си за глобалната икономика

Тя ще се свие само с 4,4% през тази година вместо с 4,9%, колкото се очакваше по-рано

Тя отбеляза, че МВФ вече е осигурил финансиране за борба с COVID в 81 държави, спрени са плащанията по дълга за най-бедните страни и са мобилизирани 21 милиарда долара за безлихвено кредитиране. Фондът е увеличил ангажиментите си по заеми за държавите с общо 280 милиарда долара.

МВФ предупреди за опасност от рязък спад на пазарите

МВФ предупреди за опасност от рязък спад на пазарите

Ако икономическото възстановяване се забави

Щетите за американската икономика от коронавирусната пандемия се прогнозират на 16 трилиона долара. Половината от тях са свързани със загуби от БВП в резултат на карантина и спиране на работата на някои сектори на икономиката.Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че икономиката на страната няма да издържи втората блокировка поради пандемията.