Американският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира и се променя леко спрямо йената по време на търговията в четвъртък. Цените на златото падат в четвъртък сутринта на фона на нарастващото търсене на по-рискови активи, показват данните за търговията днес.

Апетитът към риска се повишава след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв през юни, отбелязва Trading Economics. Документът подчертава необходимостта от поддържане на "стимулираща парична политика за известно време".

Много от членовете на Федералния комитет за операции на отрития пазар - FOMC, заявиха, че на бъдещите си заседания Федералният резерв може по-пълно да опише плановете си за бъдещи решения за паричната политика.

Освен това ръководителите на Федералния резерв са обсъждали подробно възможността за използване на инструмент на паричната политика, последния път, използван през Втората световна война - за контрол на кривата на доходност. Механизмът, който се използва,по-специално в Япония и Австралия, включва Централната банка да поддържа рентабилността на облигациите US Treasuries на целевите нива чрез покупката и продажбата им на пазара. Независимо от това, почти всички участници в заседанието на FOMC през юни заявиха, че остават много въпроси относно разходите и ползите от използването на този подход.

В четвъртък валутните пазари очакват публикуването на данните на Министерството на труда на САЩ за равнището на безработица в страната през юни и за броя на американците, които за първи път кандидатстват за обезщетения за безработица.

Британският паунд става все по-скъп. Обединеният индекс на мениджърите по закупките във Великобритания (PMI) нарасна до 50.1 пункта през юни от 40.7 пункта месец по-рано, показаха окончателните данни на IHS Maria/CIPS в сряда. За първи път от четири месеца показателят надхвърли 50 пункта, което показва ръст на бизнес активността в индустриалния сектор на страната.

Освен това инвеститорите продължават да наблюдават следващия кръг от преговори между Лондон и Брюксел за търговско споразумение, след като Великобритания напусна ЕС.

Днес фунтът стерлинг нарасна спрямо долара с 0,19%, до $1,2499 за паунд срещу $1,2475 за паунд в сряда и спрямо еврото с 0,06%, до 1,1094 евро срещу 1,1087 евро за паунд при закриването на търговията вчера.

В четвъртък сутринта общата валута поскъпна спрямо долара с 0,14% до $1,1267 за едно евро срещу $1,1251 за евро в края на предишната търговска сесия. Срещу йената американските пари са стабилни

и се търгуват на ниво 107,47 йени за долар. Стойността на единната европейска валута нарасна с 0,15% спрямо японската - до 121,1 йени за евро спрямо 120,92 йени в сряда.

Новозеландският долар се повиши с 0,43% в двойка с щатския долар и се търгува на ниво $0,6505.

ICE Dollar Index, който показва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е с 0.11% по-нисък спрямо предходния ден. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, също губи 0,11%.

Днес сутринта цената на фючърсите за златото през август на нюйоркската борса Comex падна с 0,31%, или 5,45 долара, до $1,774.45 за тройунция. Юлските фючърси на среброто поевтиняват с 0,36% до $18,148 за унция.

Златото, традиционно считано за по-безопасен актив във времена на икономическа несигурност, губи от инвеститорската си привлекателност в четвъртък, тъй като новината за успешни изпитвания на коронавирусната ваксина върна рискови настроения на пазарите.

Pfizer, американска фармацевтична компания, и BioNTech, немска компания за биотехнологии, съобщават, че тяхната коронавирусна ваксина показва положителни резултати в началния етап на клиничните изпитвания. Според CNBC, ваксината провокира имунни реакции при здрави пациенти и повлиява на появата на треска и други странични ефекти.