Година след пандемията и ценовата война, които предизвикаха едни от най-слабите месеци в историята на цените на петрола, световният пазар е напът към възстановяване, казват от Международната агенция по енергетика, цитирани от The Wall Street Journal.

В ежемесечния си доклад МАЕ повиши годишната си прогноза за търсене на петрола през 2021 г. с 230 хил. барела на ден до 5,7 млн. барела на ден. По-рано тази седмица Организацията на страните износителки на петрол повиши прогнозата си с 100 хил. барела дневно. Прогнозата на МАЕ показва очакване, че търсенето ще е с 3% под нивата от 2019 г.

В сряда сутрин цените на черното злато се покачиха. Brent се търгуваше срещу $64,32 за барел, а WTI — срещу $60,87. От началото на годината поскъпването за двата сорта е с около 25%. По-слабият долар, данните за запасите в САЩ и неуверените преговори между САЩ и Иран по ядрената сделка подкрепят цените на петрола, казва Уорън Патерсън, директор в ING.

Миналия месец докладът на МАЕ потопи цените, след като подчерта високото предлагане и отхвърли идеята за т. нар. суперцикъл, характеризиран от повишено търсене и недостатъчно предлагане. Но в априлския си доклад организацията посочва, че запасите започват да намаляват, имунизацията набира скорост, а световната икономика се възстановява. МАЕ цитира подобрените прогнози на Международния валутен фонд за растеж т.г.

Очаква се ОПЕК+ да увеличи добива с над 2 млн. барела дневно през следващите месеци, което ще предизвика подновен натиск върху цените, според МАЕ.