Преди няколко дни шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обяви в ефира на БНТ, че е подал в прокуратурата 3 сигнала за тежки престъпления срещу бизнесмена Иво Прокопиев.

Днес в интервю за вестник „Труд” шефът на регулатора дава повече подробности за обвиненията.

По думите, след международно разследване е установено, че „Прокопиев и неговите партньори” са използвали „мрежа от офшорни компании”, през които са „минавали милиони евро”.

Според Мавродиев така са били извършени редица нарушения на законодателството, сред които щети на миноритарни акционери в публични компании, данъчни престъпления, пране на пари и документи с невярно съдържание.

„Говорим за множество тежки престъпления по Наказателния кодекс”, уточнява шефът на КФН, като добавя, че сега е ред на прокуратурата.

В интервюто припомня и друг, по-ранен сигнал до прокуратурата – този срещу инвестиционния посредник „Булброкърс”, за който регулаторът твърди, че е свързан с Прокопиев. В него КФН алармира за „мащабни пазарни манипулации, водещи до тежка щета на държавния бюджет” при сделката за изкупуването на държавния миноритарен дял от електроразпределителната компания EVN. Става дума за нанесени щети на държавата за около 90 милиона лева. Той напомни, че разследването е включвало и проверка на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Същевременно Мавродиев отхвърли обвиненията за „системен тормоз“ от страна на КФН към дружествата контролирани от Прокопиев. Според него, от 2714 наказателни постановления издадени по време на неговия мандат, едва 70 се отнасят за визираните дружества. Според Мавродиев „КФН работи обективно и не проявява специално отношение към никоя от компаниите на пазара“.

Според него, компаниите от групата на „Алфа финанс холдинг“ не се изтеглят от капиталовия пазар, защото дружествата „Соларпро“ АД, „Парк” АДСИЦ и УД „Алфа асет мениджмънт”АД все още продължават да оперират на него. Интересно е и твърдението му, че „Алфа финанс холдинг“ се оттегля от борсата, защото облигационерите не са се съгласили с удължаване на срока на заема и групата е била принудена да го изплати накуп.

Пред „Труд“, председателят на КФН споделя, че оценката за неговата работа е висока от Европейската комисия, МВФ, както и от европейските надзорни органи ESMA и EIOPA.