Добрата новина е, че партито още не е приключило. Лошата - че може би е време за последни поръчки. Morgan Stanley предрича в свой доклад, че акциите "могат да направят едно последно рали" това лято преди да достигнат своя пик. "Времето на бичия пазар изтича", смята Андрю Шийтс, директор в инвестиционната банка, цитиран от CNN.

Morgan Stanley посочва серия от позитивни данни, които обръщат тенденцията. Ръстът на световната икономика ще се забави, инфлацията започва да се повишава, а Вашингтон промени фокуса си от данъчни облекчения към мита. А и Федералният резерв явно ще забърза повишаването на лихвите.

"Всичко това се променя - и то наведнъж", казва Шийтс, посочвайки, че не става въпрос просто за по-трудна среда, а за "фундаментална промяна".

Бичият пазар започна през март 2009 година и вече вторият най-дълъг в историята. S&P 500 почти учетвори стойността си, след като достигна дъно от 666 пункта по време на Голямата рецесия. Dow се покачи от 18 333 при избирането на президента Тръмп до 26 616 пункта в края на януари.

Страховете относно инфлацията и търговските войни обаче пратиха акциите надолу през зимата. Dow все още е на 2 000 пункта по-ниско от рекордния връх.

И големият въпрос на Уолстрийт е дали бичият пазар не се е уморил вече. Според Morgan Stanley вече сме в процес, който предвижда спад. Първо пик достига пазарът на корпоративното кредитиране, последват от лихвите по облигациите, а накрая и акциите.

Шийтс посочва, че корпоративното кредитиране може би вече е достигнал пик в края на януари - а историята посочва, че акциите го следват след 9 до 12 месеца, което означава, че може да очакваме пик през третото или четвъртото тримесечие.

И не е само Morgan Stanley - около 60% от мениджърите на фондове смятат, че акциите са достигнали пик в края на януари или ще го достигнат по-късно тази година.

Консенсусът за нова рецесия в САЩ? Първото тримесечие на 2020.Разбира се, това не е първият път, в който някой предвижда срив на икономиката и пазарите и греши. Сегашният икономически цикъл се оказа доста издръжлив, преживявайки европейската дългова криза, безпрецедентното намаляване на кредитния рейтинг на САЩ и срива на цените на петрола.

А и има добри причини акциите да продължат ралито, включително добрите корпоративни печалби, данъчните облекчения и световната икономика, която е в добра форма. Лихвите се покачват, но са на исторически ниски нива.