Представената като "национална" алтернативна цифрова валута на Турция - Turcoin се оказа пирамида, след като създателите й избягаха с вложените в нея милиони долари.

Криптовалутата стартира като altcoin от базираната в Истанбул компания Hipper, основана от Мухамед Сатъроглу и Садун Кая. Компанията направи шумна рекламна кампания на валутата, включително луксозно събитие, на което присъстваха редица турски знаменитости. Turcoin дори подари луксозни автомобили на първите си инвеститори през есента на 2017 г.

Bitcoin е неподходящ за исляма, смята турският Диянет

Bitcoin е неподходящ за исляма, смята турският Диянет

Цифровите валути лесно да бъдат използвани за незаконни дела, заяви религиозният орган

"Някои от автомобилите наистина бяха раздадени, а някои от тях бяха там само за шоу, за да убедят повече хора да се присъединят към системата", заяви ранен инвеститор пред турския вестник Hürriyet.

Цялата инициатива обаче се оказа класическа Понци схема, а не криптовалута. Всеки нов участник носи повече приходи на този, който го е привлякъл. Както при всички подобни схеми, тя се разпадна, когато се появиха подозрения и растежът спря, което се случи преди 2 седмици.

Десетки хиляди души инвестираха в измамната криптовалута

Източник: Bitcoin World

Десетки хиляди души инвестираха в измамната криптовалута

Компанията спря да плаща бонуси в началото на юни, което накара много инвеститори да се обадят в центъра й в Истанбул, но никой не им отговори.

"Аз бях само посредник. Нашата компания Hipper няма нито един долар в банката. Всичките пари отидоха в компанията на Садун Кая в Кипър", заяви Сатъроглу, който притежава 49% в Hipper. Кая, който държи 51% от компанията, не отговаря на телефона си.

Турция отхвърля криптовалутите, но развива технологията им

Bitcoin е забранен в Турция, но страната развива технологията му

Блокчейн ще е в полза на производителността и дигитализацията, смята вицепремиерът Шимшек

Сатъроглу също се присъедини към инвеститорите, които подадоха съдебен иск срещу Кая. Той е обвинен в бягство от страната със 100 млн. турски лири (21 млн. долара), събрани от 10 000 души.

"Не съм избягал с парите. Ще върна всички пари на членовете, ако властите деблокират банковите ми сметки", каза Сатъроглу пред Hürriyet.

Самият той е инвестирал 560 000 турски лири (118 000 долара) в измамната криптовалута. "Разорен съм, не знам какво да правя", оплака се той.