За по-малко от 24 часа след запалването на катедралата Нотр Дам през април, вече беше събрана сумата от 850 милиона евро или 945 милиона долара за нейното възстановяване. Сега обаче седмици, в които Амазонската екваториална гора, наричана "белите дробове" на планетата, продължава да гори и огънят се разпространява изключително бързо, седемте най-големи икономики в света ще отделят само 22 милиона долара. Сумата би трябвало да помогне за залесяването на опустошените от огнената стихия площи.

Това означава, че се пада по милион или два за всеки процент от кислорода на планетата, производен от "нейните бели дробове", пише Quartz. Амазония е най-голямата тропическа гора на планетата и често пожарите се използват като начин да се освободи пространство за земеделски площи, където да се отглежда добитък.

Решението за финансовата подкрепа беше взето по време на срещата на върха Г-7, където представители на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и САЩ се съгласиха да отделят средства за спешно финансиране на борбата с пожарите в Амазония. Доналд Тръмп не е присъствал на събитието за климата, но въпреки това, САЩ ще участва в дарението.

"Не вярвам, че това е отговор на мащаба на кризата", заявява Кристиан Пойрер, програмен директор на неправителствената организация, грижеща се за опазването на Амазонската екваториална гора Amazon Watch. Той дори нарича сумата "незначителна" в сравнение с необходимите средства за справянето с пожарите и възстановяването, което предстои.

По думите му жеста на Г-7 е символичен, за да покаже подкрепа за бразилското правителство. Президентът на страната Жаир Болсонаро, който държи пожарът да не се използва за комерсиални цели и реклама, е отказал финансовата помощ. Той е приел дарението като атака срещу суверенитета на Бразилия. Вече е видимо напрежението в отношенията между него и френският президент Емануел Макрон. Все още не е ясно как помощта от 20 милиона евро ще бъде дарена, предвид нежеланието от страна на Бразилия да я приеме.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш , който се обърна към Г-7 , отбеляза, че залесяването на засегнатите площи ще бъде изключително важно. По-старите изчисления за необходимата сума само за да се спре обезлесяването са възлизали на стотици милиони долари за година. В следствие на пожара и унищожените от него райони, нужните финансови средства се увеличават в пъти.

Бразилия е получавала дарения от такъв мащаб, предимно от Норвегия (която от 2008 година насам е внесла над 1,2 милиарда долара чрез фонд), както и от Германия, чрез фонда за Амазония. По-рано този месец обаче и двете страни замразиха своите вноски заради намерението на администрацията на Болсонаро да промени предназначението на тези средства.