2018 г. ще бъде интересна, поне що се отнася до публичните предлагания на акции в Европа. Компании като Siemens AG и Deutsche Bank AG се готвят да отговорят на инвеститорското търсене с милиардни продажби на акции. Оптимизмът относно икономическия растеж най-вероятно ще остави на заден план притесненията относно политическата нестабилност.

Регионът се представи добре през 2017 г. - компаниите набраха около 55 милиарда долара чрез IPO от началото на годината. За сравнение, през 2016 г. това число бе "едва" 37 милиарда долара. А очакванията са 2018 г. да бъде още по-добра.

Ето и някои от най-големите първични предлагания, които ще се случат през 2018 г.:

Adyen BV

Подкрепеният от Силициевата долина холандски стартъп Adyen обмисля IPO през следващата година. Iconiq Capital, в която инвестиции имат шефът на Facebook Марк Зукърбърг и този на Twitter Джак Дорси, вложиха средства в Adyen през 2015 г., оценявайки я на 2,3 милиарда долара.

Avast Software NV

Avast Software, която създава антивирусен софтуер, нае Rothschild и също се готви да стане публична компания. Четвърт от дружеството може да бъде разпродадено на борсата за около 1 милиард долара.

Chipita SA

Саудитската The Olayan Group обмисля IPO за Chipita, която може да оцени гръцката компания, позната у нас с кроасаните 7Days, на около 1 милиард евро. Най-вероятно акции на компанията ще се търгуват на борсата в Лондон, но окончателно решение все още не е взето.

Deutsche Bank Asset Management

Deutsche Bank очаква да набере около два милиарда евро от продажбата на четвърт от своето Asset Management подразделение. Частичното предлагане ще постави оценка на цялата компания на около осем милиарда евро. И общо взето ще отговори на нуждите на банката за набиране на средства чрез продажба на активи.

Siemens Healthineers

Siemens ще листне своето подразделение във Франкфурт през първата половина на 2018 г. И това ще се превърне в най-голямото IPO в скорошната история на Германия. Цялото подразделение може да бъде оценено на между 30 и 40 милиарда евро, макар че немската компания няма намерение да се разделя с цялата Healthineers, а само с около 25% от нея.

Belfius Bank SA

Белгийското правителство избра инвестиционни банки, които да задвижат процедурата по излизане на борсата на Belfus. IPO-то може да набере около 2,5 милиарда евро и да оцени банката на над 8 милиарда евро.

Econet

Африканската телекомуникационна група Econet най-вероятно ще бъде качена на лондонската борса през следващата година и ще бъде оценена на около осем милиарда долара.

Knorr-Bremse AG

Германският производител на спирачки за камиони Knorr-Bremse избра JPMorgan и Deutsche Bank, за да водят планираното първично предлагане. Продажбата на дялове може да даде оценка на компанията от около 15 милиарда евро. Акциите вероятно ще започнат да се търгуват през следващата година във Франкфурт.