Цифрова валута от Китай, която носи името на герой от филма "Матрицата", се превърна в една от най-скъпите криптовалути в света. И го постигна, като се противопостави на много от принципите, които бяха в основата на невероятния растеж на Bitcoin.

NEO нахвърли 12 млрд. долара пазарна стойност, класирайки се на 12-о място в световен мащаб, въпреки че идва от страна, която е забранила издаването на цифрови монети в една от най-тежките репресии срещу крипто спекулациите в света.

Създателят на валутата - 37-годишният Да Хонгфей смята, че Пекин вече почти е приключил със санкциите и той може да се съсредоточи върху развитието на основната си технология.

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Различната криптовалута на Венецуела, която е по-ценна от Bitcoin

Тя ще бъде подкрепена от петролните резерви на страната

Китаецът създава NEO, за да бъде съперник на друга голяма дигитална валута - ethereum. Тя представлява децентрализирана система, която позволява на компаниите да издават монети и да създават интелигентни договори или програми.

Засега обаче криптовалутата все още се контролира от шепа хора - предимно съоснователите и служителите - които решават с кого работят. Това е далеч от либертарианския идеал на Bitcoin с неговата отворена мрежа от хиляди миньори. Но идеята е валутата да премине към подобна система в рамките на следващите 12 месеца.

"Искаме да бъдем мястото, където хората отиват, когато искат да извършват сериозни и надеждни сделки", каза Да пред Bloomberg.

Масова истерия при рипъла

Масова истерия при рипъла

Валутата е новият хит на пазара, дава големи възможности, но и крие сериозни рискове

Самоукият китайски програмист създава NEO с помощта на свой колега и сънародник през 2014 г., години преди Bitcoin да завладее въображението на обществото и да запали безумието на предлагането на криптовалути.

Оттогава са пуснати стотици монети при минимална регулация, нарастващи опасения и постоянни предупреждения за балон. NEO е известна като Antshares, преди да приеме сегашното си име, за да се избегне объркване с Ant Financial на Джак Ма.

За разлика от Bitcoin, където всеки може да стане миньор, създателите и притежателите на китайската криптовалута сами решават с кого работят. Ето защо през декември има само 7 възли - компютри, които проверяват транзакциите и добавят блокове към мрежата си - също като при Bitcoin.

Китай започва офанзива срещу "копачите" на bitcoin

Китай започва офанзива срещу "копачите" на bitcoin

Страната цели цялостно спиране на дейността им

"Може да поставите под въпрос стойността на NEO. Рисковете, свързани с наличието на такава централна контролна структура, са дали екипът работи в най-добрия интерес на потребителите на тази платформа", казва Зенън Капрън, изпълнителен директор на базираната в Шанхай консултантска фирма Kapronasia и бивш инвеститор в китайската монета.

Да твърди, че предимството на NEO е по-бързото вземане на решения. Централизираната структура прави консенсуса по-лесен за постигане и може да предотврати конфликти като тези, които разделиха Bitcoin.

Блоковата верига на криптовалутата в момента обработва 1000 транзакции в секунда. За сравнение Bitcoin обработва около 10 транзакции в секунда, и то в добър ден.

Южна Корея забрани Bitcoin

Още една голяма развита икономика забрани Bitcoin

Банките и фирмите нямат право да търгуват с криптовалутата, нито да я издават

"За ранните проекти, които се адаптират и се променят бързо, ефективността е много важна. В момента това не е разпределена система, но имаме намерение един ден да я направим такава", посочва китайският програмист.

Един от важните въпроси е дали политиките на Пекин биха могли да играят роля в дългосрочното развитие на криптовалутата. NEO успява да избегне голяма част от отрицателните последици от репресиите на китайските власти срещу криптовалутите, тъй като се появява преди въвеждането на тези правила.

"Регулациите вече са много строги. Не смятам, че могат да се въведатоще по-строги",прогнозира Да.