Ако зададете в Google въпроса "Какво се счита за висока дивидентна доходност?", то ще получите повече от 65 милиона резултати. Това е така, защото много инвеститори са в търсене на акции с висок дивидент, които да купуват.

Според изследване на Ѕtаndаrd & Рооr"ѕ, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите не изплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Експертите обаче препоръчват на инвеститорите да се фокусират не само високата дивидентна доходност в момента, но и върху историята на повишаване на дивидента. Защото често високата моментна доходност може да е причинена от някакъв проблем с бизнеса, който да е понижил цената на акциите на компанията.

И така - какво си приема за висока дивидентна доходност (размера на дивидента разделен на цената на акцията в процентно изражение)? Доходност от 1%, 3%, 4, или 5%? Истината е, че няма строго правило. И все пак - повечето инвеститори определено биха поставили някаква психологическа цифра, като например 5%.

Сега ще погледна към няколко дивидентни компании, които се отличават с висока дивидентна доходност - от над 5%, като данните са с чист информативен характер и в никакъв случай не бива да се приемат, като съвет за покупка, или продажба на ценни книжа.

BP (BP)

Този петролен конгломерат измина дълъг път от петролния разлив през 2010-та година. Акциите й обаче не са се възстановили напълно. И това дава дивидентна доходност за инвеститорите, в размер на щедрите 5.6%.

Компанията е изплащала дивидент 33 последователни тримесечия, започвайки с дивидент от 42 цента през първото тримесечие на 2010-та година. С плащането си на дивидент през септември, BP го повиши до 0.6150 долара на акция.

Инвеститорите е добре да имат предвид и прогнозата на компанията, че свободния й паричен поток ще нарасне от 1.8 милиарда долара до 24 милиарда долара до 2021 година. Тази прогноза се основава на цена на петрола от 55 долара за барел.

През фискалната 2018 г. BP приключи годината със 7.8 млрд. долара в свободен паричен поток. Сега тя се очаква да генерира между 14-15 милиарда долара свободен паричен поток до 2021 г.

Icahn Enterprises (IEP)

Обичан и мразен, противоречивият Карл Айкан със сигурност знае как да печели пари за своите инвеститори, а Icahn Enterprises (NYSE: IEP) е следващата компания в списъка на високодивидентните компании.

От началото на годината IEP има обща възвращаемост от 29%. През последните 15 години общата възвращаемост на компанията на Айкан е 14.8%, като около 43% от тези печалби са от дивиденти.

Понастоящем дивидентната доходност на фонда е в размер на изключителните 10.75%, като при последния тримесечен дивидент, той бе повишен с 11.3% до 2 долара на акция, платим през април.

Последните две фискални години са добри за акционерите на IEP. През 2018 г. нетната стойност на активи на Icahn Enterprises се увеличи с 3.7% до 8.2 млрд. долара. Това може и да не изглежда много, но ако правите това последователно в продължение на десетилетие ще видите с колко ще се повишат инвестициите Ви!

През 2018 г. инвестиционният фонд на Icahn отбеляза печалба за акционерите си от 7.8% за годината, когато повечето хедж фондове отбелязаха загуби, а широкият индекс S&P 500 отбеляза съществен спад.

Brookfield Property Partners (BPY)

Brookfield Property Partners инвестира в недвижими имоти. Независимо дали говорим за офиси, за индивидуални жилища, за многофамилни къщи, за складове, за студентски общежития или друг тип имоти, ако има доходност, то тези имоти най-вероятно са в портфейлния микс на BPY.

Brookfield увеличи тримесечния си дивидент през четвъртото тримесечие на миналата година с 5% до 1.32 долара на акция на годишна база, което се изразява в 6.6% дивидентна доходност.

BPY е свързана и с Brookfield Asset Management, която притежава 52% от компанията.

Cedar Fair (FUN)

Кой може да устои на акция с тикер FUN? Cedar Fair осигурява забавление както за деца, така и за възрастни от 1870 година. Въпреки това, тя не е била публична до 1987-ма година.

Инвестирани 10 000 долара в публичното й предлагане тогава, биха стрували около 875 000 долара днес.

Първият увеселителен парк на компанията е бил в Охайо. Оттогава са добавени още 10 увеселителни парка, два открити водни парка, един закрит воден парк и четири хотела.

Цялата система посреща близо 26 милиона гости всяка година, генерирайки повече от 1.3 милиарда долара годишни приходи. Средният гост харчи средно 48 долара в някой от нейните паркове.

Cedar Fair изплаща по-голямата част от печалбите си без данъци на своите притежатели на дялове. Тъй като става публичен, той изплаща над 2.6 милиарда долара на притежателите на дялове.

Cedar Fair може и да не увеличи приходите си с двуцифрени стойности, но дивидентната му доходност от 6.8% радва настоящите й акционери.

BCE (BCE)

Компанията BCE може най-добре да бъде описана, като канадска версия на AT&T.

Най-голямата компания за комуникации в Канада, BCE генерира 53% от годишните си приходи от своя кабелен бизнес, който включва широколентов интеренет, пренос на телевизия и глас, 36% от безжичните мрежи, а останалите 11% от Bell Media.

Неговият медиен бизнес включва 30 телевизионни станции, 30 специализирани мрежи, четири платени телевизионни канала, 109 радиостанции и повече от 200 уебсайта.

През 2018 г. компанията увеличи свободния паричен поток с 4.4% до 3.57 млрд. канадски долара. BCE има за цел да изплаща между 65% и 75% от своя свободен паричен поток годишно.

През 2018 г. тя е изплатила на акционерите си 2.68 млрд. канадски долара под формата на дивидент, което е с 6.6% повече от година по-рано. Понастоящем дивидентната доходност на канадската компания е 5.07%, което е със 140 базисни пункта под тази на AT&T.

Дългосрочният й дълг обаче е само 19.8 млрд. долара, или по-малко от 10% от този на щатския й конкурент.

Компанията продъжава да се смята за една от най-безопасните компании с висока дивидентна доходност.

Ford (F)

Щатският производител на автомобили Ford се отличава с дивидентна доходност от 5.7%. Не си мислете обаче, че това не е свързано със сериозни рискове. Търговската война между САЩ и Китай, може сериозно да "дерайлира" бизнеса на компанията. А предвид на високата задлъжнялост на компанията, всяко повишение на лихвите от страна на Фед, би могло да й се отрази крайно неблагоприятно по отношения на изплащания дивидент.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции