Към края на първото тримесечие на тази година американският държавен дълг достигна най-високото си ниво в историята. Той се увеличи до 28 трилиона долара, като пикът дойде като резултат от мащабните фискални стимули заради пандемията.

От специализирания сайт Visual Capitalist разглеждат как расте дълга на най-голямата икономика 150 години назад до днес. И посочват конкретните исторически моменти, довели до най-значителните увеличения на показателя.

Голямата депресия

След победата в Първата световна война САЩ се радват на следвоенен просперитет през 20-те години на миналия век. Това обаче води до надуването на балон на фондовия пазар и спукването му през 1929 година води до най-големия удар върху американската икономика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се срива наполовина, а равнището на безработицата стига 25%. Тогава спадналите приходи в хазната водят до покачване на дълга от 15% през 1929 година до 44% през 1934 година.

Втората световна война

Втората световна война е скъпо начинание за САЩ. Към днешна дата разходите за нея се изчисляват на над 4 трилиона долара. За да финансират участието си във войната САЩ пускат военни облигации, които са купувани от гражданите.

Тяхната стойност варира между 25 и 10 000 долара с 2,9% лихва, като над 85 милиона американци си закупуват от книжата. Това помага на страната да набере капитал от 186 милиарда долара, като в тази сметка не е отчетена инфлацията. Тогава дългът на Щатите за първи път надхвърля 100% от БВП.

Следвоенния период

След Втората световна война идват години на икономически разцвет. Въпреки че САЩ участват във войните в Корея и Виетнам, през този период държавният дълг спада под 23 на сто в средата на 70-те години. В началото на следващото десетилетие американската икономика се забавя. Тогава Белият дом намалява драстично данъците за бизнеса и хората с високи доходи.

Глобалната финансова криза

Трябва да се отбележи, че още преди 2008 година САЩ влиза в период на постоянни годишни бюджетни дефицити, като властите харчат повече, отколкото успяват да привлекат като приходи. От началото на кризата до 2015 година дългът нараства от 39 до 73 на сто.

Дългът днес

Към днешна дата държавният дълг на САЩ се равнява на 104% от БВП. Според прогнозите той ще продължи да расте през следващите десетилетия, като в началото на следващото вече може да бъде в рамките на близо 122 на сто от БВП, а през 2050 година да скочи до повече от 195 на сто.

Снимка 536529