Доларът се понижава спрямо еврото и йената в началото на валутна търговия в сряда на фона на безпокойството на пазара от възможността от спиране на работа на американското правителство. Оптимизмът по отношение прогреса на данъчната реформа изчерпа потенциала си да подкрепя подема на американската валута.

Но с оглед вероятното вдигане на лихвите на декемврийското заседание на Федералния резерв, повишаващата се доходност на американските ценни книжа и традиционното търсене на долар в края на година, перспективите за положителен тренд на "зелените пари" е доста реални.

Курсът на общата валута спрямо американската расте днес сутринта до ниво $1,1834 за евро в сравнение с $1,1826 в края на вчерашната търговия.

Стойността на долара към йената спада до 112,23 йени при курс 112,60 ден по-рано.

Еврото също се понижава спрямо японската валута до 132,83 йени за едно евро в сравнение с нивото 133,16 в края на вчерашната търговията.

В хода на валутната търговия във вторник доларът успя да поскъпне с 0,3% към еврото и с 0,2% спрямо йената.

Британският фунт стерлинг остава по натиска на угасналите надежди за успешно сключване на споразумение по Brexit в близко време. Паундът поевтинява и заради съобщенията за разкриване и предотвратяване на покушение срещу премира Тереза Мей, посчва Reuters.

Полицията е разкрила план за убийството на премиера Тереза Мей, съобщава "Гардиън". Двама души, на 20 и 21 години, са били задържани по случая. Според разследващи, те са работили по терористичен акт с цел убийството на британския премиер. Арестите били извършени на 28 ноември и са резултат от съвместна операция на МИ5 и полицията. Това е деветият разкрит ислямистки план за терористичен акт от март

Фунтът отслабва днес сутринта с 0,2 процента до $1,3419, като в азиатската търговия през нощта спадна до $1,3370.

Палатата на представители в понеделник гласува да се проведе конференция със Сената за начало на преговорите между двете части на Конгреса на САЩ по повод приемането на закона за данъчната реформа. Очаква се Сенатът да прием подобно решение по-късно тази седмица.

В същото време се запазва възможността правителството на САЩ да спре работа, ако законодателите тази седмица не съумеят да съгласуват бюджета на страната за финансовата 2018-а. В петък изтича срокът в който Конгресът е длъжен да реши въпроса с финансирането на американска изпълнителна власт.