Цените на петрола се понижиха от 4-годишните върхове, достигнати предходната сесия, притиснати от покачващите се запаси в САЩ и информациите, че Русия и Саудитска Арабия са сключили тайна сделка през септември, за да увеличат производството на суров петрол, пише Reuters.

Фючърсите на сорт "Брент" се търгуваха на 86.14 долара за барел, което е спад с 15 цента, или 0.2% от последното им затваряне. Цената на този сорт нефт достигна 4-годишен връх от 86.74 долара за барел в сряда, вдигната от очакванията за затягане на пазара преди санкциите на САЩ, които ще бъдат насочени към иранския износ на петрол от следващия месец.

Американският лек суров петрол спадна с 18 цента или 0.2%, до 76.232 долара за барел.

"Данните за миналата седмица показаха много по-съществено от очакваното ... повишаване на петролните запасите за търговия в САЩ, което обикновено предполага, че цените на петрола трябва да паднат", каза Стивън Инес, шеф на търговията за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията за фючърсни брокерски услуги Oanda в Сингапур.

Запасите на суровия петрол в САЩ се увеличиха с почти 8 млн. барела миналата седмица до около 404 млн. барела, което е най-голямото увеличение от март 2017 г. насам, според официалните данни.

Седмичните темпове на използване на рафинериите в Средния Запад се понижиха до 78,9%, което е най-ниското ниво от октомври 2015 г. според данните.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ остана на рекордно високо ниво от 11.1 млн. барела на ден.

"Това е в добавка на другите големи новини от деня от Рияд, че ... Саудитска Арабия и Русия ще увеличат производството", отбеляза Инес.

Москва и Рияд са сключили сделката през септември, за да охладят покачващите се цени, преди да се консултират с други производители, включително и с ОПЕК.

Действията им идват, след като пазарите се разгорещиха преди американските санкции срещу иранския петролен сектор, които стартират от 4 ноември. Според много експерти те ще извадят около 1.5 млн. барела петролни доставки от пазара.

От страна на търсенето нараства опасението, че високите цени на петрола и отслабването на развиващите се валути създават токсична инфлационна смес, която би могла да понижи търсенето на гориво и икономическия растеж.

"Наблюдаваме много внимателно сигналите за търсене на пазара и това, което виждаме, не е добро", заявиха в сряда енергийните консултанти JBC Energy в бележка до клиентите си.

Компанията коригира прогнозата си за търсенето на петрол надолу, на фона на цените на "Брент" от над 80 долара, падането на валутите на много развиващи се пазари, както и нарастващите запаси от продукти и продължаващия търговски спор между Китай и САЩ.

"Не говорим за козметични промени. Намалихме прогнозата си за растежа на търсенето през 2018 г. с 300 000 барела на ден до под 1.1 млн. барела", посочиха консултантите.

Влиянието на увеличаващите се разходи за гориво започва да се вижда. В Индия рекордните цени на горивата на дребно допринесоха за бунтове на земеделските производители, което се превръща в предизвикателство за индийския премиер Нарендра Моди на фона на предстоящите избори през май.