Цените на петрола се повишиха минимално в петък заради очакванията, че американските санкции срещу Иран, които влизат в сила на 4 ноември, ще премахнат значително количество от "черното злато" от пазара. Ръстът обаче бе частично париран от притесненията заради нерешения търговски спор между Вашингтон и Пекин, предава Reuters.

Brent се търгуваше на $75,07 за барел тази сутрин, повишение от 34 цента, или 0,5 процента от последното затваряне. Щатският еквивалент WTI бе на нива от $68,24 за брел, повишение от 41 цента, или 0,6%.

Трейдъри посочват, че предлагането на петрол на световните пазари ще намалее заради санкциите, наложени от САЩ. Иран е третият най-голям производител в рамките на картела ОПЕК, като изнася средно по 2,5 милиона барела петрол дневно - около 2,5% от световното потребление.

Енергийният консултант FGE заяви, че очаква износът да спадне под 1 милион барела дневно до средата на 2019 година.

Въпреки това настроенията и ликвидността при търговията на петрола бяха сравнително ниски, тъй като Пекин и Вашингтон не успяха да постигнат решение по търговския спор по време на преговорите, провели се в сряда и четвъртък.