Касовите транзакции са все по-редки. Повече от половината транзакции в САЩ включват пари в брой през 2010 г. Броят им е спаднал до 28% през 2020 г., дори преди пандемията Covid-19, което доведе до по-широко приемане на безкасови и безконтактни плащания сред бизнеса.

Но безкасовото използване означава по-голяма зависимост от частни компании - банки, компании за кредитни карти, платежни процесори - всички те имат забавяния и такси, които най-силно засягат бедните хора. В момента безкасовата икономика би изключила 7.1 милиона американци, или 5.4% от американските домакинства, които са безбанкови, което означава, че нямат разплащателна или спестовна сметка в банка или кредитен съюз, според най-новата FDIC информация от 2019 г.

Това кара Федералния резерв на САЩ да мисли да подкрепи собствената си цифрова версия на паричните средства. Цифров долар, подкрепен от Фед, на теория ще функционира като пари в брой - без забавяния, такси за обработка - и би могъл да въведе небанкирани или недостатъчно банкирани американци в цифровата икономика. Гражданите ще могат да изпращат пари в брой цифрово един към друг или да плъзгат правителствена дебитна карта за плащане и тези пари ще живеят в портфейла, обезпечен от Фед, извън частната банкова система.

Изграждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) обаче крие риск от провал, хакерство или нарушаване на личната неприкосновеност. Но ако Фед може да въведе цифров долар онлайн, това ще направи цифровата икономика много по-бърза, по-ефективна и по-достъпна за онези които най-много се нуждаят.

Цифровото разделение нараства

В момента системата за цифрови разплащания в САЩ разчита много на частния сектор. Това има своите минуси. Лихвените проценти могат да ударят силно, ако салдата не бъдат изплатени (Средният баланс на кредитната карта в САЩ е бил около 5 900 долара в края на 2020 г.). Банките начисляват такси за овърдрафт, ако човек изтегли повече пари от разплащателна сметка, отколкото има. И докато някои приложения като Venmo и Zelle позволяват на хората лесно да прехвърлят пари помежду си цифрово, те все още са до голяма степен свързани с банкови сметки с многодневни закъснения при обработка - или такси за незабавни депозити.

Това, което липсва, казват защитниците на цифровата валута, е публична опция без такси, закъснения и главоболия. Фед разкри миналото лято, че след години вътрешни изследвания си е партнирал с Масачузетския технологичен институт, за да "разбере възможностите и ограниченията" на CBDC. Проектът ще публикува своите констатации по-късно това лято, следващата стъпка преди Фед да реши дали и как да внедри нова валута.

"Много е скъпо да бъдеш без банки и да участваш в цифровата икономика", според Неха Нарула, която ръководи Project Hamilton, името на сътрудничеството на Fed-MIT и заяви на депутатите на 9 юни, че дигиталният долар предлага "основен редизайн на нашите платежни системи" в САЩ. Скептици като републиканския сенатор Пат Тоуми отблъснаха идеята, че е необходима CBDC, аргументирайки, че CBDC ще превърне Фед в банка за търговия на дребно и твърди, че частният сектор си върши работата достатъчно добре.

Но Нарула вижда възможността като революционна. "Ако успеем да създадем добре проектиран интерфейс към дигиталната валута на централната банка, бихме могли да направим за трансфера на стойност това, което интернет направи за трансфера на информация, което създава платформа за иновации", каза тя в скорошно изслушване.

Достъпът до финансовата система на САЩ трябва да бъде обществено благо, каза Хана Халабурда, професор в Stern School of Business на NYU и бивш старши икономист в Банката на Канада. "Много централни банки имат мандат да предоставят средства за транзакции, които да бъдат безплатни и достъпни за всички", каза тя пред Quartz. Това е реалност за пари в брой, но в момента няма цифров еквивалент.

Проектът Digital Dollar, изследователска група, настояваща за CBDC в САЩ, заяви, че включването е приоритет номер едно. Проектът е партньорство между консултантската компания Accenture и Digital Dollar Foundation, с нестопанска цел, съосновател на Кристофър Джанкарло, бивш председател на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC).

"Много е скъпо да бъдете обезсилени и да участвате в цифровата икономика", каза Дейвид Трейт, директор на Проекта за цифрови долари и старши управляващ директор в Accenture. "Тъй като правим все повече и повече напредък в цифровата икономика, това разделение просто нараства."

САЩ не са водещи

САЩ не са първата държава, която обмисля цифрова валута. Всъщност е малко зад останалите. Понастоящем над 60 държави и юрисдикции проучват или разгръщат своя собствена дигитална валута, според уебсайта CBDC Tracker, управляван от Boston Consulting Group.

Бахамите вече представиха своя пясъчен долар, Китай тества своя цифров юан, а Швеция, наред с други, тества електронна крона.

Мотивациите са различни за всяка държава. В развиващите се страни, където населението има по-малък достъп до надеждно и достъпно банкиране, CBDC би могло да трансформира това. За тези, които изпращат пари през границите, цифровите валути могат бързо да ускорят процеса, който е известен с посредничество от различни банки и динамични обменни курсове.

В много държави централните банкери виждат цифровите валути като начин да запазят своята валута доминираща.

"Както по отношение на дигиталната валута, така и по отношение на плащанията, ние в Европа трябва да сме готови да се придвижим толкова бързо, колкото е необходимо, или да рискуваме ерозия на паричния ни суверенитет - нещо, което не можем да толерираме", заяви губернаторът на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Галхау на неотдавнашна конференция.

Цифрови долари спрямо криптовалута

Един от най-големите въпроси е дали официалната цифрова валута трябва да бъде създадена по същия начин като криптовалутата. Частните криптовалути като биткойн и етер разчитат на блокчейн, децентрализирани книги, които записват транзакции в реално време на много компютри. Не е задължително цифровият щатски долар да е такъв обаче, според някои експерти.

Това поставя основни въпроси пред Федералния резерв на Америка. Ще се управлява ли цифров долар от търговските банки или от самия Фед? Ще има ли свързана физическа карта, за да може да включва потребители, които нямат достъп до широколентов достъп или смартфон?

Халабурда каза, че повечето предложения на централната банка в момента не разчитат на блокчейн, отчасти защото има ограничения и разходи, свързани с много различни компютри, възпроизвеждащи едни и същи транзакции. Нарула каза на законодателите, че и тя не вярва, че системата непременно ще трябва да се основава на блокчейн, но каза, че трябва да бъде криптирана по някакъв начин. Междувременно Проектът за цифрови долари обмисля различни архитектури, но вярва, че разпределената система на счетоводната книга ще предложи най-надеждната сигурност. Тества поредица от пилотни програми за базирана в САЩ CBDC и изгражда шведската електронна крона върху технологията на разпределената книга.

В момента това оставя повече въпроси, отколкото отговори.

По-сигурна система

Недостатъците на цифровия долар се въртят почти изцяло около два въпроса: поверителността и сигурността.

За разлика от паричните средства, цифровата система може да бъде хакната. Няма физическа бариера за вдигане на големи количества дигитална валута. Системата за цифрова валута би била очевидна цел за хакерите, което би могло да изложи данните и финансите на американците в риск. Но Нарула казва, че има начини да защитите системата, например, като я направите с отворен код с отворен API. "Твърдо вярвам, че софтуерът с отворен код е от решаващо значение за сигурността", каза тя. "Колкото повече хора търсят, толкова по-вероятно е да намерите грешки и проблеми."

А цифровата валута също така представлява нов начин за държавата да наблюдава своите граждани. В Китай цифровият юан е технологичен напредък, начин да се разведе китайската валута от широкия обхват на американската финансова система и друг начин за това държавата да разшири обхвата си. Това е по-малко притеснително в САЩ, казва Treat of the Digital Dollar Project, тъй като конституционните права на американците ги предпазват от финансов надзор без надлежен процес.

Но няма да е лесно да убедим някои членове на Фед, че тези бариери могат да бъдат преодолени. Например заместник-председателят на Фед Рандал Куарлс заяви на 28 юни, че CBDC може да бъде "заблудена лудост", съставена от "вековния ентусиазъм на Америка за новости ... податливост на страх от пропускане". Той на шега оприличи цифровата валута с прищявката на парашутните панталони от 80-те години на миналия век, предупреждавайки за реалните рискове от такава система като хакване. "Потенциалните ползи от CBDC на Федералния резерв са неясни", каза той. "И обратно, CBDC на Федералния резерв може да крие значителни рискове."

Но други членове на Фед са по-ентусиазирани. Членът на управителния съвет на Фед Лаел Брайнард предложи много по-розов поглед за възприемане на иновациите, докато председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че остава отворен за идеята за цифров долар.

Когато CBS News го попита през април дали Фед има вероятност да приложи цифров долар, Пауъл просто каза "това е възможно", но той призна, "че е по-важно да го направиш добре, отколкото да бъдеш първи".

Всичко, което знаем за дигиталното евро

Всичко, което знаем за дигиталното евро

Гражданите на еврозоната може да притежават виртуална валута на централната банка до средата на това десетилетие