Русия, най-големият купувач на злато в света, започва да губи интерес в ценния метал, пише Bloomberg.

След като похарчи около $40 милиарда за злато през последните 5 години, централната банка започва да намалява покупките. През първите 11 месеца на 2019 г. Русия е придобила 149 тона - с 44% по-малко спрямо предходната година. Така се очаква годишните покупки да са най-ниските от 6 години насам.

Анализатори обясняват забавянето с достигане на максималната пропорция от злато, която централната банка иска да държи в резервите си. Те припомнят още, че заплахата от нови щатски санкции и нуждата от буфер изпадат от обществения разговор, както се случи и с анексацията на Крим, намесите в изборите и отравянето на шпиони във Великобритания.

Разбира се, дори и при тези по-ниски нива Русия все още купува много злато и се нарежда сред най-големите купувачи. Държавата притежава 2 262 тона от ценния метал на стойност $106 милиарда.

Неуморните покупки от страна на Русия през последните години бяха ключова подкрепа за цената на метала, след като инвеститорите зарязаха убежищата и се втурнаха към по-рискови активи, обещаващи по-добра възвращемост.

Сега, когато ценният метал е на 6-годишен връх, ключовият въпрос е дали решението на централната банка да натисне спирачките да намали цените или ще се появят нови купувачи.