Обемът на спестяванията на руснаците в чуждестранна валута продължава да се увеличава, предават руските медии. От началото на годината спестяванията на руските граждани предимно в щатски долари и евро са се увеличили със 17,6%. Това сочат официалните данни на Централната банка на Русия.

През първата половина на тази година сметки на руснаците в чуждестранна валута достигнаха рекордни нива, отчетени за последните четири години. Към началото на август общият им обем в брой възлиза на 35,6 милиарда долара. Подобна ситуация не е наблюдавана от 2017-а година, когато през първите седем месеца спестяванията в чуждестранна валута са нараснали с 20,1%, или 5,3 милиарда долара. 

Кога Русия ще е готова да обменя долари за злато

Кога Русия ще е готова да обменя долари за злато

Според все повече руски анализатори доларите трябва да се разменят за злато тогава, когато доходността на американската валута е ниска

Според Централната банка на Руската федерация делът на депозитите на физически лица в чуждестранна валута в края на 2020 -а година е възлизал на 20,7%, намалявайки спрямо ноември с 0,1 процентни пункта. В началото на октомври стойността на депозитите на физически лица е била 21,3%, а през септември - 21,4%. Пикът падна през март, когато делът на валутните депозити на физически лица е бил 22,1%. Минималната стойност е била достигната през юни - 19,8%.

Експертите свързват настоящата динамика с ниските лихви по депозитите, които не са в рубли, както и с кризата, породена от пандемията, инфлацията в страната и засилващото се недоверие на много руснаци към тяхната национална валута.

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

САЩ заплашват да лишат Русия от статута на пазарна икономика

В ход е антидъмпингов анализ на доставките на амониев нитрат от Руската федерация

Наскоро В Русия председателят на Счетоводната камара Алексей Кудрин, който е и бивш финансов министър на страната, коментира, че икономическите проблеми тепърва ще се задълбочават, защото руската държава използва остарял икономически модел. Според известния икономист, този модел вече е надживял своята полезност и не дава желания резултат , не създава нови продукти и пробивни качества. Досега Русия, казва Кудрин, не е преминала от икономика на търсенето към инвестиционен модел на развитие.

Средногодишният ръст на руската икономика от 2013 до 2020 г. е само 0,5% годишно. Според Федералната митническа служба Русия ежегодно изнася стоки на стойност средно 371 милиарда долара. В същото време енергийните ресурси традиционно преобладават в руския износ. Според резултатите от първите пет месеца на 2021 г. те представляват до 53% от руските експертни доставки.

Кудрин: Русия има остарял икономически модел, който не дава резултат

Кудрин: Русия има остарял икономически модел, който не дава резултат

Страната не е преминала към инвестиционен модел на развитие, смята икономистът