Преди месец хазната на САЩ оповести, че бюджетният дефицит за фискалната 2019 г. е нараснал с 26% спрямо 2018 г. до 984 млрд. долара, което е втората му най-висока стойност от 2012 г. Данните на институцията показаха, че през октомври дефицитът е възлизал на 134 млрд. долара, което е ръст от 34% и съответно 34 млрд. долара спрямо година по-рано, предаде Zero Hedge.

Така той надхвърли очакванията на анализаторите, които предвиждаха размерът му да достигне 130 млрд. долара. Това е най-високата му стойност за последните почти пет години, като през този период по-висок е само дефицитът от октомври 2015 г. - 136,5 млрд. долара. Благодарение на неочаквано високите разходи на правителството то е напът да надхвърли годишен бюджетен дефицит от 1 трлн. долара за пръв път от осем години.

Дефицитът на Чикаго набъбна до $838 милиона

Дефицитът на Чикаго набъбна до $838 милиона

Кметът на третия по големина град в САЩ предвижда нови мерки за справяне с проблема

Октомври е първият месец на фискалната 2020 г. и приходите в бюджета през него спадат с 2,8% на годишна основа до 246 млрд. долара. Разходите обаче растат със 7,6% до 380 млн. долара. Най-голямото перо на постъпленията са подоходните данъци за физическите лица (126 млрд. долара), осигурителните вноски (89 млрд. долара) и пенсионните вноски (90 млрд. долара), а федералното правителство е разходвало най-много са социалните трансфери (89 млрд. долара), отбраната (71 млрд. долара), медикеър (56 млрд. долара), другите здравни плащания (51 млрд. долара) и разходите по обслужване на дълга (33 млрд. долара).

Така се оказва, че само лихвата по федералния дълг гълта толкова средства, колкото държавата разходва за плащания към ветераните, образование и земеделски субсидии взети заедно. Заради митата срещу Китай, постъпленията от американската агенция митници растат с почти 40% през месеца до 7,8 млрд. долара. Те са платени от американските компании, внасящи стоки от втората по големина икономика в света.

Дефицитът на САЩ вече прехвърли $1 трилион. А годината все още не е приключила

Дефицитът на САЩ вече прехвърли $1 трилион. А годината все още не е приключила

Последният път, в който дефицитът бе толкова голям, бе през 2012 г. - след финансовата криза

Съвкупният размер на бюджетния дефицит на САЩ за изминалите 12 месеца е 4,7% от брутния вътрешен продукт на страната, това е най-високата му стойност от май 2013 г. Скоро ще се навършат две десетилетия от последния излишък на страната, който датира от 2001 г.

Вчера дори председателят на Федералния резерв Джером Пауъл разкритикува правителствените разходи и посочи, че бюджетът е поел по неустойчива траектория. Според него това може да ограничи способността на държавата да спре една потенциална криза. Пауъл посочи още, че е добре икономиката да расте по-бързо от дълга.