Щетите от икономически престъпления в Руската федерация през 2021 година възлизат на 641,9 милиарда рубли (14,5 млрд. лева, при курс на БНБ 44,28 рубли за един лев, бел. ред.). През миналата година размерът на щетите се е удвоил на годишна база, отбелязват от руското Министерство на вътрешните работи.

Това е максималната стойност от 2009 г. насам, когато загубите за икономиката от незаконни действия надхвърлиха 1 трилион рубли.

Основният дял (41%) от икономическите престъпления са настъпили през 2021 г. в "сферата на стопанската дейност". В същото време най-много нарушения в тази област са изработването, съхранението и продажбата на фалшиви пари и ценни книжа, пише vesti.ru.

Рекордна корупция в Русия: за шест месеца страната губи 40 милиарда рубли

Рекордна корупция в Русия: за шест месеца страната губи 40 милиарда рубли

Корупцията в Русия бързо нараства, а щетите от нея само за първото полугодие на 2021 възлизат на близо 40 милиарда рубли, съобщава Главната прокуратура. Русия е сред 50-те страни с най-висока корупция в света

Има много случаи на изпиране на пари, незаконен бизнес и неправомерно поведение при несъстоятелност.

Близо 33% от икономическите престъпления са извършени срещу държавна и частна собственост. Говорим за кражби, измами, присвояване или разхищение на парични средства и имущество.

Около 17,5% от икономическите престъпления са извършени срещу ораните на властта и интересите на държавните организации. Става дума за даване и получаване на подкуп , както и за посредничество при даване и получаване на подкуп.

Почти 6% от статистическите данни се отнасят до данъчни престъпления.

Общият брой на икономическите престъпления през 2021 г. е най-високият от 2013 г. насам - 117,7 хиляди (+11,6% на годишна база).

Делът на икономическите престъпления в общия брой на престъпленията в Русия през миналата година е 6 на сто.