Сингапур планира да се фокусира върху нова стратегия, която да осигури тласък на забавилата се азиатска икономика. Властите в страната влагат всичките си усилия в една посока и изглежда това дава резултат.

Хонконг вече не е лидер за Азия при т.нар. финансови технологии. Сингапур успя да го изпревари, като предложи на компаниите по-леки регулации и разреши на стартиращите фирми да изпробват финансовите си продукти в контролирана среда, пише CNBC.

Подобно на Uber и Airbnb, които разбиха традиционните представи за таксиметрови превози и хотелиерски услуги, т.нар. финтек компании (от англ. fintech) са като трън в очите на банковия и финансовия сектори.

Обобщено това са технологични фирми, предимно старт-ъпи, които се опитват да променят традиционните финансови системи и да направят услугите в сферата по-ефективни. Част от тази индустрия са например дигиталните валути, като Bitcoin.

Освен с изгодните си условия Сингапур може да стане още по-привлекателен за тези стартиращи компании след британския референдум.

Около 60 000 такива фирми оперират в Лондон, но скоро част от тях вероятно ще потърсят други места, където да преместят централите си. Подобна възможност би била повече от апетитна за азиатската страна, като се има предвид, че общо тези корпорации генерират около 9 милиарда долара.