Доларът и по-рисковите валути, чувствителни към ситуацията в световната търговия в петък получиха подкрепа от новите надежди за пробив в американско-китайските търговски преговори.

Златото също поевтинява на фона на оптимизма за търговското споразумение между Вашингтон и Пекин.

Икономическият съветник на президента Тръмп Лари Кудлоу заяви, че САЩ и Китай са близо до подписване на първия етап от споразумението за търговски спор. "Наближаваме. Настроението е достатъчно добро, не винаги беше толкова добро по този въпрос", каза той в четвъртък по време на събитие в Съвета за външни отношения във Вашингтон.

Кудлоу не разкри никакви подробности по темата, но това бе достатъчно да предизвика макар е и не голям спад на японската йена ръст на по-рисковите, т.нар. "суровинни валути", каквито са австралийският и новозеландският долари.

Тръмп също каза във вторник че се надява да подпише споразумение с Китай в близко бъдеще, като същевременно отбеляза, че предпоставка за това е сделката да бъде от полза за Америка. В противен случай той заплаши, че ще въведе нови мита върху китайските продукти.

В същото време, както по-рано съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници, търговските преговори между САЩ и Китай отново са в задънена улица, тъй като страните все още не са съгласни по редица важни въпроси. Според източниците на бизнес изданието, Пекин не иска да включи в текста на споразумението точното количество селскостопански стоки, което се задължава да изкупи съгласно споразумението за първия етап от уреждането на търговския спор.

Днес сутринта йената губи 0,18% до 108,59 йени спрямо американския долар и 0,23% до 73,74 йени към австралийския долар.

Общата валута днес сутринта се търгува по отношение на американската на ниво около $1,1022, както и при закриване на вчерашната сесия.

Стойността на еврото спрямо японските пари нараства с 0,18%, до 119,70 йени в сравнени с 119,49 йени в четвъртък.

Британският фунт стерлинг е стабилен и се разменя срещу долара по $1,2878 при $1,2882 за паунд в четвъртък и по 1,1685 евро за паунд спрямо 1,1686 евро за паунд в края на вчерашната търговия.

Австралийският долар расте към американския с 0,10% - до $0,6793 против $0,6786 ден по-рано. Към общата валута австралийската се покачва също с 0,10% - до 0,6163 евро за австр. долар.

Новозеландският долар незначително поскъпва до ниво $0,6385.

Китайската валута покачва стойността си днес сутринта с 0,16% до 7,0083 юана за долар.

Цената на декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex се понижа с 8,35 долара, или с 0,57%, до 1465,05 долара за тройунция. Декемврийските контракти за среброто поевтиняват с 1,2%, до 16,823 долара за унция.