През миналата година една от големите новини във финансовия свят беше решението на Китай да започне да експериментира с дигитална криптовалута, емитирана от централната ѝ банка. Но през тази година друга комунистическа икономика вероятно ще я изпревари и ще се превърне в първата страна, преминала към изцяло дигитална национална валута.

И тази държава ще се окаже Венецуела, става ясно от материал в Bloomberg. Това всъщност не е толкова странен ход, като се има предвид хиперинфлацията в страната, причинена от социалистическите ѝ правителства през последните няколко години. И след като те унищожиха стойността на физическия боливар, сега е моментът да пробват и с дигиталния.

Разбира се, не така стоят нещата, ако питате местният диктатор Николас Мадуро. "Те водят война срещу физическата ни валута", каза той, цитиран от Zero Hedge. "Тази година ще преминем още повече към дигитална икономика в растеж. Зададох целта икономиката ни да стане напълно дигитална."

Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, за да печата пари

Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, за да печата пари

Показателят в страната достигна 2354,8% през юли

В рамките на тази дигитална икономика, едно от нещата, които ще изчезнат, ще бъдат и физическите боливари, изтъкна номинално президентът на Венецуела в интервю пред местния канал Telesur. Той посочи още, че само 3,4% от транзакциите в страната в момента така или иначе се извършват чрез физически боливари, вероятно защото е много неудобно да се носи гигантското количество от тях, необходимо дори и за най-базисни покупки, благодарение именно на политиките на самия Мадуро. Други 77,3% се плащат чрез дебитни карти, а 18,6% са в долари.

А заради гигантската хиперинфлация, която само за три години заличи 99,99% от стойността на местната валута, не просто хората не могат да я използват физически за транзакция. Всъщност Венецуела се превърна в нарицателно за финансов неуспех, почти толкова голям, колкото и Зимбабве, тъй като дори цената за напечатването на боливарите е по-голяма от тяхната номинална стойност, което принуждава властите да теглят дълг в долари (тъй като никоя глобална печатница не приема местната валута) само за да печатат хартийки, които моментално губят цялата си покупателна способност.

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Великобритания признава лидера на опозицията Хуан Гуайдо за безусловен президент

Това е показателно и от обменния им курс. В момента най-голямата банкнота в обращение, която има номинал от 50 хил. боливара, всъщност струва 0,04 долара. Затова и правителството имаше идея да започне емисия на банкноти от 100 хил. боливара, което обаче се отлага, защото нямат средствата да ги създадат.

Връщайки се към дигиталната валута, това не е първия опит на Мадуро да потърси спасение в криптовалутите. В началото на 2018 г. правителството му пусна petro - криптовалута, която трябваше да бъде обезпечена с петрола в страната. Идеята на управляващите беше чрез нея да се заобиколят санкциите на САЩ и да може местният бюджет да набира средства по алтернативни канали.

Първата емисия petro стана факт на 5 януари 2018 г., когато трябваше да бъдат пуснати 100 млн. единици от нея на обща стойност около 6 млрд. долара, но в крайна сметка общият размер на емисията възлизаше на 2,3 млрд. долара месец по-късно. В края на януари обаче местното народно събрание, намиращо се в сферата на влияние на опозиционната Демократическа партия, обяви, че това е опит от властите да получават средства по нечестен път и че няма да признае petro.

Венецуела продава златните си резерви, за да купи храни и лекарства

Венецуела продава златните си резерви, за да купи храни и лекарства

Постъпленията от сделката ще отидат директно към Световната продоволствена програма към ООН, за да се избегне корупция

Паралелно с лансирането на petro в края на февруари, Maduro обяви, че ще бъде пусната и версия, обезпечена в злато, а не само в петрол. Не стана ясно дали той визира някакви съществуващи резерви от благородния метал, което е изключително слабо вероятно, като се има предвид, че запасите на централната банка на страната се съхраняват в Лондон, или бъдещ добив на огромните запаси на страната. Това обаче не беше и важно, тъй като златното petro не беше създадено.

Криптовалутата тогава всъщност просъществува изключително кратко - само до август същата година, когато поредната финансова реформа на властите я елиминира. Да видим дали с очаквания ѝ наследник през тази година ще се случи същото.