В сравнение с края на 2019 г., графиката за инфлацията във Венецуела изглежда почти "нормално". Да, тогава индексът на потребителските цени удари умопомрачителните 350000%, което вероятно е исторически глобален рекорд, а през юли тази година той е "само" 2354,8%, въпреки стойността на индикатора все още има достатъчно цифри, за да може да се използва за "предвиждане" на печелившите числа в местната лотария.

Графика: Хиперинфлация във Венецуела

Но това не означава, че хиперинфлацията в страната е овладяна. Точно обратното - местната централна банка наложи ценови контроли, което означава дефицит на стоки от първа необходимост. Това е сценарий, в който са попадали твърде много страни по света, включително и България, и винаги е довеждал до едно и също. Освен това обаче, централната банка се готви да печата още пари, при това - много.

Четвъртата най-тежка хранителна криза в света: какво се случва във Венецуела?

Четвъртата най-тежка хранителна криза в света: какво се случва във Венецуела?

Милиони гладуват в богатата на петрол социалистическа страна. Бензин няма

Намеренията на институцията са видни от поръчката на 71 тона хартия за пари, произведена от италианската печатница Fedrigioni, чиито мажоритарен собственик е американският фонд Bain Capital, припомнят от Zero Hedge.

На нея ще бъдат печатани от най-новите банкноти, с номинална стойност 100 000 боливара. Това е най-голямата купюра исторически в страната, но това не означава, че с тях може да се купи много. Всъщност според официалния валутен курс, тази стойност се равнява на 23 щатски цента.

Ако се използват курсовете на черния пазар, покупателната способност на боливара е още по-пренебрежителна.

Венецуела обръща поглед към златото. Петролната индустрия на страната е пред крах

Венецуела обръща поглед към златото. Петролната индустрия на страната е пред крах

Земите на територията на Венецуела все повече се използват за добив на благородния метал

"Един от проблемите за Венецуела, която през 2016 г. използва 36 товарни самолета Boeing 747, за да получи доставка на прясно напечатаните (и скоро безполезни) болавири, е, че сега докато валутата се напечата, тя вече няма никаква стойност", посочват от Zero Hedge.

От изданието допълват, че днес, за да се напазаруват продуктите, необходими за едно домакинство, е нужна цяла торба пари. Това скоро може да се промени, ако централната банка в страната въведе още по-големи деноминации, както тя вече посочи, че ще направи.

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Великобритания признава лидера на опозицията Хуан Гуайдо за безусловен президент

"Наистина абсурдното е, че Венецуела вече не може да си позволи да плати на печатниците за хартия", пишат от Zero Hedge. "Тя спря да използва De La Rue, след като натрупа колосални дългове, в който момент се обърна към държавната печатница за пари в Русия, за да поръча 300 млн. нови банкноти. Като се има предвид, че тя вече използва италианска печатница, може би даже Путин е отхвърлил исканията на режима на Мадуро."

Разбира се, точно същото правят и Федералния резерв, и Европейската централна банка. Въпреки че те нямат нужда от Москва, за да печатат долари и евро, хубаво би било да обърнат внимание на последиците от подобна парична политика.