Цената на златото се повишава в понеделник сутринта, фиксирайки се над 1800 долара за тройунция, показват данните от днешната търговията. Отслабването на долара спрямо световните валути подкрепя ръста на котировките за скъпоценния метал.

Към 9:30 часа българско време цената на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 1,2 долара, или с 0,07%, до 1801,4 долара за тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета се тъгуват по 1792,56 долара за тройунция, информира Тrading Еeconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси за среброто се покачи с 0,40% до 23,422 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,14%, до 104,55 пункта. Поевтиняването на долара подкрепя цената на златото, което в този случай става по-достъпно при покупка от инвеститори, опериращи с други валути.

Търговците продължават да очакват какви мерки ще предприеме Федералната резервна система на САЩ по отношение на лихвите. През декември регулаторът очаквано ги повиши до 4,25-4,5% годишно. Ръководителят на американската централна банка Джером Пауъл отбеляза, че Фед смята за целесъобразно да поддържа лихвения процент на високо ниво, докато спадът на инфлацията не се окаже стабилен и устойчив.

Според CME Group 73% от експертите очакват темпото на повишаване на лихвения процент през февруари 2023 г. да се забави до 25 базисни пункта и базовата лихвена ставка да бъде в диапазона 4,5-4,75%. През декември тя беше вдигната с 50 базисни пункта, а преди това имаше четири последователни покачвания от по 75 базисни точки.

Златото е чувствително към сигналите от Фед относно курса на парично-кредитната политика като "ястребовите" настроения традиционно подкрепят от долара, от който зависи цената на златото.