Цената на златото се повишава в петък, подкрепена от притесненията за нарастването на заболеваемостта от коронавирус в света, сочат данните от днешната търговия.

Котировките за декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк се покачиха с 0,11% - или с 2,05 долара до 1910,95 долара за тройунция.

Стойността на аналогичните контракти за среброто се повиши с 0,83% до 24,42 долара за унция.

Притеснения за глобалното икономическо възстановяване на фона на нарастващата честота на заразените с коронавирус подкрепят цените на златото. В Европа, където редица държави отбелязват рекорден дневен ръст н случаите, се въвеждат нови карантинни мерки. По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон обяви началото на втора вълна на коронавирус в страната и наложи вечерен час в няколко града. Също така Великобритания въведе мерки, насочени към засилване на контрола върху разпространението на вируса.

Освен това несигурността, свързана с преговорите по пакета от мерки за подкрепа на американската икономика, също се отразява върху хода на търговията. Въпреки последните изявления на президента на страната Доналд Тръмп, преобладаващото мнение на пазарите е, че решението няма да бъде взето до президентските избори в страната.

Тръмп е предложи в четвъртък да увеличи размера на пакета, според съобщения в медиите. По-рано Белият дом изрази готовност за нови стимулиращи мерки на стойност 1,8 трилиона долара. Президентът каза още, че текат преговори по пакета от мерки и той е готов да го подпише.