Цената на златото във вторник сутринта леко расте, сочат данните от днешната търговията. В същото време индексът на долара се понижава преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ през юни.

Към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна с 5,40 долара, или с 0,28%, до 1936,40 долара за тройунция.

На спот пазара благородният жълт метал се продава по 1931,31 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

Цената на септемврийските фючърси за среброто в същото време се покачи с 0,38% до 23,43 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - важни търговски партньори на САЩ) във вторник сутринта се понижава с 0,18%, до 101,79 пункта. Обезценяването на долара прави златото по-достъпно за закупуване от притежателите на други валути.

В сряда инвеститорите очакват публикуването на статистика за инфлацията в САЩ. Анализаторите предполагат, че през юни потребителските цени са се повишили с 3,1% на годишна база след повишение с 4% месец по-рано, а на месечна база - с 0,3% след повишение с 0,1% през май.

Забавянето на годишната инфлация може да допринесе за по-ранното приключване на цикъла на затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Въпреки това, този месец все още се очаква регулаторът да се увеличи основните лихвени проценти. Според CME Group 92,4% от анализаторите очакват повишение на лихвите на Фед с 25 базисни пункта през юли от сегашните 5-5,25%. Към декември тази година 53,8% от анализаторите прогнозират базова лихвена ставка на ниво от 5,25-5,5%.

Освен това в сряда Фед ще пусне своята "Бежова книга" - обобщение на коментарите за икономическата ситуация в страната.