Цените на златото се покачват във вторник сутринта, докато инвеститорите очакват публикуването на редица макроикономически данни за Европа и САЩ през следващите дни.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време юнските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex поскъпват с $4,9, или с 0,24%, до $2011,90 за тройунция.

На спот пазара скъпоценните жълти слитъци се търгуват по 1999,02 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на майските фючърси на среброто в същото време се повишава с 0,32% до 25,16 долара за унция.

Златото поскъпва, докато инвеститорите чакат статистически данни от различни страни. Данните за инфлацията във Великобритания ще бъдат публикувани в сряда, анализаторите очакват годишната инфлация в страната да се забави до 9,8% през март от 10,4% месец по-рано.

Очаква се и окончателната оценка на Евростат за годишната инфлация в еврозоната, която трябва да се забави до 6,9% за същия период от 8,5% месец по-рано. А в САЩ в същия ден ще излезе Бежовата книга, обобщаваща коментарите на Федералния резерв за икономическата ситуация в страната.

Отслабването на долара също може да допринесе за покачването на цените на златото. Американската валута поевтинява спрямо еврото и йената, което прави благородния метал по-достъпен и привлекателен за покупка от притежатели на други валути.