Цената на златото в понеделник сутринта расте, сочат данните от днешната търговия. Поевтиняването на долара и очакванията за курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ подкрепят котировките на благородния метал.

Към 9:35 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачи с $10,4, или 0,56%, до $1877,6 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава по 1875,43 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Майските фючърси на среброто в същото време поскъпнаха с 1,07% до 20,718 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) днес сутринта се понижи с 0,69%, до 103,85 пункта.

Спадът в стойността на долара се свързва с фалита на американската Silicon Valley Bank (SVB), който беше най-големият банков фалит в САЩ след финансовата криза от 2008 година. Ситуацията е свързана с повишаване на основния лихвен процент на Фед. В същото време американските власти решиха да предоставят на всички вложители на фалиралата SVB достъп до спестяванията си от 13 март.

"Фалитът на SVB Bank в петък предизвика пазарна паника, която не само увеличи нежеланието за риск, но и значително намали пазарните очаквания за повишаване на лихвените проценти", цитират Bloomberg анализатори от Jinrui Futures Co.

Според CME Group 93,7% от анализаторите обмислят повишаване на лихвата със същото темпо - с 25 базисни пункта, до 4,75-5% годишно. Повечето очакваха повишение на лихвите с 50 базисни пункта през миналата седмица. Златото е чувствително към паричната политика на Фед, която влияе върху стойността на долара и от там върху търсенето и достъпността на златото за инвеститори с други валути.