Цените на златото се повишиха до почти двумесечен връх в хода на търговията в понеделник. Този пробив над ключовото ниво от 1900 долара за тройунция е на фона на по-слабия долар и нарастващите инфлационни очаквания.

Днес котировките за скъпоценния метал се покачиха с 1,78% или с 33,61 долара до 1931.71 долара за унция. Среброто също поскъпва - с 3,43%, до 27,265 долара за унция.

Търсенето на жълтите кюлчета като инфлационна застраховка и актив "безопасно убежище" ще остане ключов двигател за цените на златото през първото тримесечие на 2021 година. Огромните разходи за справяне с пандемията и подкрепа на икономиките доведоха до големи бюджетни дефицити и текущите сметки на повечето развити и развиващи се държави, пише Trading Еconomics.

И все пак, поредица от пробиви във ваксините подкрепят надежди за рязко икономическо възстановяване през тази година и отклониха инвеститорското внимание от по-сигурните и безопасни активи.

Цената на златото се е покачила с почти 25% през 2020 г., изстреляна нагоре от широкообхватни стимулиращи мерки от централните банки и правителството, които спасяват икономиката през коронавирусната криза.